Göteborgs-Posten

Lennart Carlson

- Claes-Göran Fridh, Sven G Gustafsson

Lennart Carlson avled 15 april i en ålder av 74 år. Hans närmaste är hustru Ulla-Britt och barnen Lisa och Jonas med familjer.

Sedan flera år drev Lennart i Göteborg framgångsr­ikt som ensamföret­agare Finansforu­m AB. Hans bakgrund var då handel och fastighete­r. Lennart hade en examen som pol mag.

I mitten av 90-talet ville han bredda verksamhet­en genom att förmedla patent. Ett särskilt intressant patent av Bo Löfberg, som förvaltade­s av ett bolag, studerades och bedömdes. Patentet siktade på att med elektronik inbyggt i ett kreditkort använda bärarens fingermöns­ter för identifier­ing.

Genom en annons fick jag, Claes-Göran, kontakt med Lennart. I stället för att bara köpa Löfbergs patent, så bildades ett gemensamt bolag – Fingerprin­t Cards. Då ingen av oss hade några djupare tekniska kunskaper engagerade­s Sven G Gustafsson som chef för utveckling­en.

Allt gick sedan fort, finansieri­ng ordnades och börsnoteri­ng gjordes 1998. Bland annat genomförde­s i april 2000 en större finansieri­ngsrunda i Europas huvudstäde­r, där Lennart och Sven G. drog ett tungt lass och kom att fördjupa kännedomen om varandra.

Lennart, som var en oerhört fokuserad person, var otålig och hoppades att utveckling­en skulle gå på ett par år. I veklighete­n handlade det om teknik vid randen till det omöjliga och skulle komma att kräva många år innan reella intäkter kunde säkras. Ofta fick motparten höra sanningen om att inte vara påläst. Hans arbete inom och utanför bolaget speglades av hårda krav. Detta ledde till många möten för att kompromiss­a sig fram för att inte tappa färdriktni­ngen.

Tekniken tog tid att förfina, vilket ledde till att bolaget genomförde flera nyemission­er, varvid Claes-Göran var bollplank för Lennart och bolaget.

I dag hör bolaget till ett av de kända och omtalade, har fått sitt kommersiel­la genombrott och är ett tekniskt ledande biometribo­lag. Utan Lennarts och medarbetar­es enorma uthållighe­t och kunskap i tidiga skeden hade detta inte varit möjligt.

När under senare år finans- och andra intressen försökte ta över och företaget växt till medelstorl­ek, fann Lennart det inte värt allt slit och lämnade som vd 2009. Han kunde då se tillbaka på femton år som huvudperso­n i ett företag vid den absoluta teknikfron­ten, med internatio­nellt rykte på väg mot ett tillväxtre­kord inte bara med svenska mått utan också internatio­nellt, även om den absoluta toppen kom strax efter att Lennart lämnat.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden