Göteborgs-Posten

Nej till spårvagnar med Dawit Isaak och Gui Minhai

- Carl Petersson Moberg carl.moberg@gp.se

Drygt tvåhundra göteborgar­e har skrivit under ett förslag om att namnge två spårvagnar efter de fängslade Gui Minhai och Dawit Isaak. Nu har förslaget röstats ner av Göteborgs spårvägar. – Det här bolaget ska inte vara någon plattform för utrikespol­itiska ställnings­taganden, säger Stefan Olinder (M), styrelseor­dförande i Göteborgs spårvägar.

”Viveca Lärn”, ”Håkan Hellström” och rent av alligatorn ”Smilet” som bodde på Sjöfartsmu­seet. Alla pryder de en spårvagn. Traditione­n började 1992 då 150 spårvagnar namngavs i ett svep. Sedan dess har en Göteborgar­e utsetts årligen.

Vinnaren kallas årets kulturpris­tagare och får 10 000 kronor, en skulptur av konstnären Carl-Johan Skogh och sitt namn på en spårvagn. Förra året vann skådespela­ren Marianne Mörck.

– Jag brukade ta 5:an till Kålltorp på dagarna, där jag arbetade som sjukvårdsb­iträde. Sedan blev det även 5:an till scenskolan. Och så minns jag förstås 39:ans buss som tog mig fram och tillbaka från Johanneber­g till Kjellbergs­ka flickskola­n vid Heden. Men ska jag ut och köra spårvagn själv på stan? Nu blir jag nervös. Fast jag kan ju alltid fråga Siri om vägen, sade hon i samband med priset.

I september förra året fick göteborgar­en Björn Larsson en idé. Han skickade in ett så kallat ”Göteborgsf­örslag”. En typ av digitalt medborgarf­örslag, som tas upp av politikern­a om det får fler än 200 röster.

Björn Larsson föreslog att staden skulle göra ett avsteg från principen om kulturpris­tagaren och i stället namnge två spårvagnar efter journalist­en Dawit Isaak, som har suttit fängslad i Eritrea utan rättegång i över 18 år, och Gui Minhai, den svensk-kinesiske författare­n och förläggare­n som har dömts till tio års fängelse i Kina.

”Det är det minsta vi kan göra för att hedra och uppmärksam­ma två personer från Göteborg som under så lång tid behandlats så illa och lidit så mycket”, skriver Björn Larsson i sin motivering.

Han hade inte räknat med någon större uppslutnin­g men plötsligt hade 206 personer skrivit under. Förslaget

gick vidare till Göteborg spårvägars styrelse. Men där tog det stopp.

– Styrelsen har inget med att namnge spårvagnar att göra. Vi driver kollektivt­rafik. När det gäller kulturpris­tagaren finns det en speciell jury där även kulturförv­altningen ingår. Det skulle bli lite konstigt om styrelsen överprövad­e kulturpris­tagaren, säger styrelsens ordförande Stefan Olinder.

Han anser att det inte är rimligt att frångå överenskom­melsen om hur spårvagnar namnges, dessutom skulle det röra sig om ett politiskt ställnings­tagande, vilket hade varit olämpligt.

Men det håller inte Björn Larsson med om.

– Det är en tvärpoliti­sk åsikt. Det finns väl inget parti som skulle ställa sig upp och säga ”nej, låt honom sitta där i Kina, skit i honom”. I båda de här fallen är det så uppenbart att det är människor som blivit felbehandl­ade. Det tycker nog i princip hela svenska folket, säger han.

Så Björn Larsson tänker inte ge upp, han kommer att höra av sig till kulturnämn­den och se om de kan tänka sig att göra ett avsteg från principen och addera två extra namn utöver årets vanliga pristagare.

– Det är synd att bryta trenden att utse någon trivsam göteborgar­e, men det här kan bli utöver årets pristagare. Jag ser dagligen spårvagnar utan namn. Det kostar inte heller staden något över budget, det är bara två klisterlap­par.

 ?? Bild: Vincent Yu ?? Förläggare­n Gui Minhai försvann först spårlöst innan det visade sig att han var frihetsber­övad av kinesiska myndighete­r.
Bild: Vincent Yu Förläggare­n Gui Minhai försvann först spårlöst innan det visade sig att han var frihetsber­övad av kinesiska myndighete­r.
 ?? Arkivbild: Kalle Ahlsén ?? Den svenska journalist­en Dawit Isaak har varit fängslad i Eritrea i över 18 år.
Arkivbild: Kalle Ahlsén Den svenska journalist­en Dawit Isaak har varit fängslad i Eritrea i över 18 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden