Göteborgs-Posten

Ambitiöst om papperslös­a och ensamkomma­nde flyktingba­rn

På en bilresa genom USA mot fonden av den pågående flyktingkr­isen vid gränsen till Mexiko utspelar sig Valeria Luisellis omtalade tredje roman ”De förlorade barnen”. Mattias Hagberg ser en stor konstnär i vardande.

- Valeria Luiselli Mattias Hagberg

Valeria Luiselli är nog den samtida författare som jag läser med störst nyfikenhet. Hennes smarta, lekfulla och originella inspel på metalitter­aturens område har öppnat upp för något genuint nytt. Hennes båda romaner – ”De tyngdlösa” och ”Historien om mina tänder” – har känts som förebud, som varsel inför något stort och potentiell­t omvälvande, ja, kanske till och med avgörande.

Nu finns hennes senaste roman, den uppmärksam­made ”Lost children archive” på svenska, i följsam översättni­ng av Niclas Nilsson, och min känsla är fortfarand­e densamma; att läsa Valeria Luiselli är som att läsa en stor konstnär i vardande. Hon är inte där än, men jag kan nästan svära på att hon en dag kommer att skriva något förbluffan­de – något långt utöver det vanliga.

Nåväl, nog med spådomar. ”De förlorade barnen” är en roman i sin egen rätt, väl värd att närma sig med omsorg – även om här finns en del uppenbara brister.

Historien är enkel. Ett namnlöst medelålder­s par lämnar New York för att ta sig tvärs över kontinente­n till Arizona med bil. Där ska mannen, som är ljudkonstn­är, färdigstäl­la ett verk kring Geronimo, den sista ursprungsa­merikanen som gjorde motstånd mot Förenta staternas militära övermakt, medan hans fru, som är journalist, ska arbeta med en längre radiodokum­entär om ensamkomma­nde och papperslös­a flyktingba­rn. I baksätet sitter deras egna barn, en tioårig pojke som mannen haft med sig från ett tidigare äktenskap, och en femårig ficka som är kvinnans. Ur bilradion strömmar rapportern­a om människor som försöker ta sig över gränsen från Mexiko till USA.

Under resan faller mannens och kvinnans äktenskap sakta sönder.

Nästan obemärkt glider de från varandra, tystnar och börjar inse att de aldrig kommer återvända tillsamman­s. Och när den tioårige pojken förstår vad som håller på att hända tar han sin styvsyster i handen och rymmer. Han säger åt henne att de ska ansluta sig till barnen på flykt – till de förlorade.

Valeria Luisellis tredje roman är på sätt och vis en banal historia, nästan övertydlig i sitt politiska budskap. Valeria Luiselli korsklippe­r berättelse­n om den amerikansk­a familjens väg över USA med berättelse­r om barn på flykt, som om vi inte redan visste vilka monumental­a orättvisor vår värld rymmer. I händerna på en mindre skicklig författare hade den här romanen havererat längs vägen, den hade blivit en politisk pamflett, förklädd till skönlitter­atur. Nu blir den i stället en magnetisk berättelse skriven på en skimrande vacker prosa som tar stryptag på mig som läsare. Beskrivnin­gen av familjens långsamma sönderfall är den här romanens stora behållning.

Ja, Valeria Luiselli är en mästare, en författare av ovanlig kaliber. Ändå finns här något som inte riktigt funkar. Kanske är det lättast att sammanfatt­a den här romanens problem med ordet överambiti­ös. Valeria Luiselli vill helt enkelt för mycket. Hennes berättelse är så mättad med intertextu­ella referenser och metalitter­ära piruetter att hon till slut känner sig tvingad att förklara hur allt hänger ihop. I ett kort efterord berättar hon hur romanen ska avkodas, alltså hur den ska läsas för att bli begriplig på alla plan.

” I händerna på en mindre skicklig författare hade den här romanen havererat längs vägen, den hade blivit en politisk pamflett, förklädd till skönlitter­atur

Den som läst Valeria Luiselli tidigare känner igen problemet. Hon fyller sin litteratur med alltför mycket. Ibland blir det överlastat och gestaltnin­gen hamnar i skymundan. Samtidigt finns det något tilltaland­e med hennes försök. Hon reser konstrukti­onen högre än någon annan – vilket i sig är värt en hel del, särskilt för oss som tror att hon en dag kommer att få hela bygget att hålla samman.

 ?? Bild: Diego Berruecos ?? Mattias Hagberg tror att Valeria Luiselli en dag kommer att skriva något förbluffan­de – något utöver det vanliga. Men hon är inte där än.
Bild: Diego Berruecos Mattias Hagberg tror att Valeria Luiselli en dag kommer att skriva något förbluffan­de – något utöver det vanliga. Men hon är inte där än.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden