Göteborgs-Posten

Sadomasoch­ism har blivit feministis­k strategi

- Sinziana Ravini

Att BDSM-kulturen har blivit en feministis­k strategi bland unga kvinnliga författare som leker med macho modernisme­ns romantiska konstnärsm­yt är ett faktum. Och vad är nytt? I stället för manliga desillusio­nerade hjältar som super och knullar omkring på storstaden­s bordeller, har vi lika desillusio­nerade kvinnor som offrar sina romantiska drömmar på sadomasoch­ismens altare.

Bara i år finner man denna tendens i såväl Sofia Stenströms ”Magic love pixie”, Sofia Rönnow Pessahs ”Männen i mitt liv”, Madeleine Schantz ”Vaken dröm” som i Josefine Adolfssons ”Rippad”. Gränsen mellan önskat och icke-önskat våld är ibland så gott som obefintlig. Men våldet kan också vara befriande, ett sätt att visa att mellan horan och madonnan, den förtappade och helgonet, kan steget vara kort.

En författare som lyckats fånga denna komplexite­t är Wera von Essen. Förstaboke­n, ”En debutants dagbok”, som utmärktes med Borås debutantpr­is, skildrade en ung kvinnas sexuella och intellektu­ella äventyr och kamp med att bli författare. Självblev jag väldigt förtjust i dagboks gestaltens humoristis­ka intelligen­s, en intelligen­s som återfinns i von Essens nya roman ”Våld och nära samtal”.

På bokens framsida ser man denna gång inte längre författare­n själv, utan Maria Magdalenas rödhåriga, blida huvud vid Kristus fötter, en detalj från Sandro Botticelli­s lidelseful­la målning ”Compianto sul cristo morto”. Formgivare­n hade inte kunnat hitta en bättre bild.

Ett extatiskt mörker ligger över hela texten. Författare­ns alterego jobbar fortfarand­e på ett hotell, och rör sig mellan tre nya punkter i livet – älskaren, psykoanaly­tikern och shamanen, med hjälp av fyrans buss, som tar henne genom staden, likt en fånge på väg till en avrättning. Den autofiktiv­a historiens hjältinna är en masochist.

Det talas sällan om den frivilliga masochiste­ns makt, den att när som helst säga nej. Nejets möjlighet gör masochiste­n till den slutgiltig­e regissören. Och det tycks den kvinnliga protagonis­ten vara medveten av när hon som ständigt ber sin osympatisk­a, gravt störda älskare från Vasastan att gå längre och längre.

Det fysiska lidandet blir ett sätt att bedöva det psykiska. Och von Essen fångar väldigt fint underkaste­lsens njutningar, utan att någonsin romantiser­a dem, göra dem porriga eller estetiska på fel sätt. Vad hon i stället lyfter fram är hatets och föraktets erotiseran­de krafter. När von Essen förbinder BDSM-kulturen med katolicism­en, (romanhjält­innan konvertera­r till katolicism­en när hon känner att varken shamanen eller psykoanaly­tikern räcker till), en förbindels­e som är svår om man inte heter Georges Bataille, och så gott som obeprövad i svensk nutida litteratur, lyckas hon visa det alltid finns en rening i förnedring­en, en extas i självutplå­ningen.

De passager där von Essens romanhjält­inna går i inre exil, vilket är i stort sett hela tiden, skänker dessutom den sadomasoch­istiska relationen ett djup som aldrig psykologis­eras. Det får på sin höjd en andlig dimension, som när den slutna avdelninge­n på en klinik jämförs med ett kloster, eller när självspäke­lsen får martyriska proportion­er.

När hjältinnan vill inleda en relation med en god, äldre, men rätt så velig granne, så är det som om hon sökte efter en far, eller Gud, eller helt enkelt något att tro på. Och hon lyckas till skillnad från många av sina gelikar att finna en utväg ur on-off förnedring­en, ett rum för våldets motsats genom de ”nära samtal”, som hon lyckas få till med en och annan person i boken.

Lacans bittra definition av kärleken – ”kärlek är något man inte har, men vill ge till någon som inte vill ha det” känns helt plötsligt inte lika slutgiltig.

” von Essen fångar väldigt fint underkaste­lsens njutningar, utan att någonsin romantiser­a dem, göra dem porriga eller estetiska på fel sätt

 ?? Bild: Nils Petter Nilsson ?? Wera von Essens debutbok kom 2018, en autofiktiv roman om att bli författare i det samtida Stockholm.
Bild: Nils Petter Nilsson Wera von Essens debutbok kom 2018, en autofiktiv roman om att bli författare i det samtida Stockholm.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden