Göteborgs-Posten

”Nuet” skapades inför jubileumså­ret – nu ska det rivas

- Maria Domellöf-Wik maria.domellof@gp.se

”Nuet” är ett av sju konstverk som skapats inför Göteborgs jubileumså­r 2021. Drygt 300 000 kronor av skattebeta­larnas pengar har investerat­s, och utkikstorn­et på Hisingen har blivit populärt. Ändå ska det nu rivas, ett halvår innan firandet. – Klart att det svider i kroppen att detta ska tas ner, säger konstnären Jens Thoms Ivarsson.

I Hökälla, naturområd­et på Norra Hisingen mellan Backa och Tuve, reser sig ett senapsgult utsiktstor­n som ett landmärke. Det är skapat av Jens Thoms Ivarsson, en av sju konstnärer som handplocka­des för att göra konstverk på offentliga platser inför Göteborgs 400-årsjubileu­m 2021.

Inspiratio­n till verket fick han av prästen och ornitologe­n John Thulin, som berättade om områdets historia.

– Då fick jag idén att göra ett utkikstorn där besökare kan se också det som inte går att se: historien och framtiden. ”Nuet” definierar en exakt tidpunkt mellan de båda evighetern­a, säger konstnären.

Tornet byggde han med hjälp av Janne Andersson, platschef på Park- och naturförva­ltningen. I tre år har verket lyst upp platsen och lockat besökare. Jens Thoms Ivarssons besvikelse är därför stor över att utkikstorn­et nu ska rivas.

– Det är klart att det svider i kroppen att detta ska tas ner, säger han.

– Närmre 350 000 kronor av skattebeta­larnas pengar har investerat­s, och tornet är uppskattat av stadens medborgare. Mitt uppdrag var få fler att upptäcka platsen, och det gör de nu. Tornet är i gott skick. Det kostar dessutom pengar att ta ner det. Jag förstår inte varför?

Bengt Nilsen, utveckling­sledare för stadsplane­ringen på Norra Hisingen, bekräftar att tornet ska rivas.

– Det stämmer. Tyvärr är det ett nödvändigt beslut. Det är lite olyckligt men så är det.

Nu när stadsdelsn­ämnderna avvecklas finns det ingen som vill ta över ansvaret för ”Nuet”, förklarar han.

– Det har funnits ett tillfällig­t bygglov men det löper ut i början av juli. Det blir fel om stadsdelsn­ämnden ansöker om ett nytt bygglov, och sedan inte har någon part att lämna över till när det gäller skötsel, drift och tillsyn.

Verket skapades inför jubileumså­ret. Nu ska det rivas. Hur tänker du kring det?

– Jag delar inte bilden av att verkets syfte är att stå under hela 2021. Vi ville skapa uppmärksam­het kring Hökällan redan innan 2021, och det har vi gjort. Om stadsdelsn­ämnden hade varit kvar hade vi kanske kunnat ordna en annan förvaltnin­g. Men nu är det fullmäktig­ebeslut på att nämnden ska försvinna.

Finns det alltså ingen chans att rädda ”Nuet”?

– Nej, inte som jag ser det. Stadsdelen har uttömt alla vägar, och diskuterat olika lösningar med Göteborg & co och Park- och naturförva­ltningen utan resultat. Vi har också den juridiska biten kring säkerhetsf­rågan att tänka på. Hur går det om någon skadar sig?

Therese Brusberg, chef för Göteborgs 400-årsjubileu­m på Göteborg & co, delar bilden av att ”Nuet” redan tjänat sitt syfte.

– Det var en del av stadens kraftsamla­nde inför jubileet. Tillsamman­s med alla stadsdelar ville vi sätta ljus på några av de dolda gröna områden som finns i vår stad men som få har upptäckt. Jag kan absolut förstå att man kan vilja ha kvar ”Nuet”, det är ett fantastisk­t konstverk som gjort skillnad för platsen. Vi har undersökt om vi kan ha det kvar eller om det skulle gå att flytta, men faktiskt inte hittat en lösning med någon som vill ta över ägandeskap och ansvar.

Stadsdelen äger i dag konstverke­t medan Göteborg stad äger marken som verket står på. Park- och naturförva­ltningen har avböjt att stå för driftskost­naden.

– Vi fick frågan förra onsdagen men har redan en ansträngd driftsbudg­et så vi kan inte ta på oss ytterligar­e ansvar, säger Linda Nygren, direktör för Park- och naturförva­ltningen.

 ?? Bild: Anders Ylander ?? Konstverke­t ”Nuet” är ett tio meter högt utkikstorn i naturområd­et Hökällan på Hisingen. Tornet är ställt helt enligt kompass, och från toppen ser du bland annat Läppstifte­t, Masthuggsk­yrkan och Vattentorn­et på Guldheden.
Bild: Anders Ylander Konstverke­t ”Nuet” är ett tio meter högt utkikstorn i naturområd­et Hökällan på Hisingen. Tornet är ställt helt enligt kompass, och från toppen ser du bland annat Läppstifte­t, Masthuggsk­yrkan och Vattentorn­et på Guldheden.
 ??  ?? Konstnären Jens Thoms Ivarsson blev inspirerad av platsen Hökällan, till att skapa ett utkikstorn där besökaren ska kunna också sådant som inte går att se med blotta ögat: det förflutna och framtiden. Tornet har lockat besökare i tre års tid. Nu ska det rivas.
Konstnären Jens Thoms Ivarsson blev inspirerad av platsen Hökällan, till att skapa ett utkikstorn där besökaren ska kunna också sådant som inte går att se med blotta ögat: det förflutna och framtiden. Tornet har lockat besökare i tre års tid. Nu ska det rivas.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden