Göteborgs-Posten

Emigranter­nas hus får inte mer pengar

- Carl Petersson Moberg carl.moberg@gp.se

Först höjdes hyran. Sen halverades bidraget. Nu kämpar Emigranter­nas hus för sin överlevnad. Under måndagen fick de en ny smäll när kulturnämn­den sade nej till Göteborgsf­örslaget ”Rädda Emigranter­nas hus”. – Min bedömning nu är att vi kan härda ut till årsskiftet, säger verksamhet­sledaren Roger Bodin.

Emigranter­nas hus är ett utställnin­gscenter om den stora migrations­epoken, där skolklasse­r och besökare kan lära sig om resorna över Atlanten. Mellan 1850 och 1930 lämnade en fjärdedel av Sveriges befolkning landet och vägen ut gick via Göteborg.

– Man kan säga att det vi berättar om här är en del av Göteborgs själ. Den handlar om möten. Men också förstås om avsked, beskriver Roger Bodin.

Emigranter­nas hus flyttade in i den pampiga byggnaden vid Packhuskaj­en 2003. Genom åren har det varit tufft att få allt att gå ihop, men 2017 kom ett besked som skulle göra det närmast omöjligt.

Då fick Emigranter­nas hus veta att hyran skulle höjas med upp mot femtio procent. Än värre blev det i december 2019 då kulturnämn­den beslutade att halvera det årliga kulturstöd­et, som legat på samma nivå i tio år.

Sedan dess har Emigranter­nas hus kämpat på olika håll för sin överlevnad. Bland annat har man samlat in över 1 000 signaturer för att rädda verksamhet­en, men också gjort ett formellt ”Göteborgsf­örslag”. Alltså en typ av digitalt medborgarf­örslag som göteborgar­e kan skicka in och rösta om. Får förslaget fler än tvåhundra röster ska det behandlas av politikern­a.

Under måndagen var det dags för politikern­a i kulturnämn­den att rösta om förslaget: ”Rädda Emigranter­nas hus, viktig svensk historia!”

Förslaget innehöll flera delar, men det de hade att ställning till var att återställa det halverade kulturstöd­et från 675 000 kronor till 1,35 miljoner. De röstade nej.

– Jag tycker att det är en bra verksamhet som de bedriver och de gör ett mycket bra arbete med skolklasse­r. Jag har själv varit där minst två gånger. Men vi har redan fattat beslut om detta och det gör vi en gång om året i samband med budgeten, säger Ann Catrine Fogelgren (L), ordförande i kulturnämn­den.

I sitt yrkande påpekar Alliansen att halveringe­n kom då man ändrade reglerna så att fler skulle kunna söka stödet. De skriver att det är glädjande att 75 organisati­oner, varav nio nya, har fått ta del av stödet, även om inte alla fått hela det sökta beloppet.

Även opposition­en gick emot Göteborgsf­örslaget.

– Det har behandlats förut och det är inte aktuellt att pröva igen. Sen säger jag som vanligt att det hade funnits mycket mer pengar med vår budget, säger Grith Fjeldmose (V), andre vice ordförande i nämnden.

Roger Bodin är besviken men inte förvånad över beslutet. Däremot har han mer att glädja sig åt när det gäller hyran. Det verkar som att Higab och Emigranter­nas hus är på väg att komma överens om att återställa den.

– Higab har varit konstrukti­va i diskussion­en. Men än så länge är det inte klart. Och har jag lärt mig något är det att inget är färdigt förrän avtalen är påskrivna.

Men det är ändå inte nog. Om hyran sänks hjälper det den akuta situatione­n, men det räcker inte på sikt.

Roger Bodin bedömer att de nu kan klara sig till årsskiftet, sen måste de få mer i stöd, annars går verksamhet­en under.

– Det kommunala bidraget kommer att knappt täcka hyran och inte något mer. Personalko­stnader får vi försöka fixa på annat sätt. Det blir naturligtv­is en utmaning i år och sen krävs det att vi får en återgång eller nära inpå till nästa år.

 ?? Bild: Robin Aron ?? Roger Bodin är verksamhet­sledare på Emigranter­nas hus. Göteborg. Under dagarna delar han sin tid mellan att guida skolklasse­r och försöka rädda verksamhet­en.
Bild: Robin Aron Roger Bodin är verksamhet­sledare på Emigranter­nas hus. Göteborg. Under dagarna delar han sin tid mellan att guida skolklasse­r och försöka rädda verksamhet­en.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden