Göteborgs-Posten

Dansens hus satsar på livedans – för 50

- Elin Swedenmark

Dansens hus i Stockholm planerar att visa dansförest­ällningar live i höst – även om det bara blir för 50 personer. Svenskbase­rade framträdan­den gör att flera urpremiäre­r kan hållas.

Det blev en märklig start för Johannes Öhman, när han den 1 mars tillträdde som Dansens hus nye chef. Och det kommer att bli en märklig höst. Men han är ändå fast besluten att fortsätta visa dans live. Därför presentera­s nu ett förändrat höstprogra­m, anpassat efter restriktio­nerna i coronaviru­sets spår.

– Det blir annorlunda för det blir exklusivt och anpassat. Vi jobbar med förutsättn­ingarna på ett kreativt sätt. Just i jättesvåra tider kommer det ofta ut en annan typ av kreativite­t som är mindre väntad. Konsten tar kliv i sådana situatione­r. Men det kräver att man gör det på riktigt, live, säger Johannes Öhman.

Dansens hus satsar på Sverigebas­erade koreografe­r och dansare i höst, och de internatio­nella gästspelen skjuts på framtiden. I ”Promise land” möts till exempel Örjan Andersson och Helene Billgrens världar, i en kombinatio­n av dans och bild. Cullberg baletten har också premiär för ”Mountain” med Jefta van Dinther.

– Vi blandar det etablerade med det lite mindre etablerade och så blir det några överraskni­ngar på scen. Även om det bara är för 50 personer kände jag att live slår det mesta, säger Johannes Öhman.

Han understryk­er att det också för dansarna och koreografe­rna är viktigt att

verksamhet­en fortsätter. Flera av dem får nu husera i lokalerna, för att kunna fortsätta arbeta trots rådande omständigh­eter.

För att följa restriktio­nerna bygger Dansens hus också en ny scen och nya publikplat­ser, uppe på det stora scengolvet som vanligtvis rymmer 800 personer. Programmet är inte klart ännu, men nu släpps biljetter till valda delar av det – endast 50 till varje föreställn­ingsdatum.

”Scen på scen”-programmet presentera­s under juni.

 ?? Bild: Ali Lorestani ?? Nye chefen Johannes Öhman på Dansens hus i Stockholm anpassar verksamhet­en för att kunna hålla öppet.
Bild: Ali Lorestani Nye chefen Johannes Öhman på Dansens hus i Stockholm anpassar verksamhet­en för att kunna hålla öppet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden