Göteborgs-Posten

Med kål får du sommarens bästa tillbehör

- Mia Gahne bjuder på härliga recept varje vecka.

” En coleslaw ska kännas frisk och fräsch som en västanfläk­t, men samtidigt förföriskt krämig och krispig med en pigg syrlighet som bryter av precis där den ska.

Coleslaw är som en bal på slottet. Den kan vara fruktansvä­rt långtråkig och dötrist och tråkig … och alldeles … alldeles underbar! I min värld gör en sig icke några stabbiga majonnäsdr­ypande smaklösa coleslawrö­ror besvär. Jag har stött på dem på tok för ofta och de är helt enkelt inte välkomna längre. En coleslaw ska kännas frisk och fräsch som en västanfläk­t, men samtidigt förföriskt krämig och krispig med en pigg syrlighet som bryter av precis där den ska.

Även om vi lite till mans kanske oftast förknippar coleslaw med amerikansk­a barbecue-rätter så är skapelsen faktiskt ursprungli­gen holländsk, eller nederländs­k om man ska vara petnoga. ”Koolsla” skapades redan på 1700-talet och betyder rätt och slätt ”kålsallad”, och det är ju just precis vad det är.

Recepten kan skilja sig väldigt mycket åt, och många länder har sin egen variant – med eller utan krämighet. Vilket vår praktsvens­ka uppfinning pizzasalla­den är utmärkt exempel på. Lika älskad som hatad, skulle jag tippa.

Någon form av kål är väl egentligen den enda gemensamma nämnaren. Och kål är ett utmärkt livsmedel i dessa dagar när vi kanske inte vill eller bör handla lika ofta som vanligt. Ett kålhuvud håller sig ett bra tag i kylen och tål att varieras i all oändlighet. Så här års börjar även den färska vitkålen titta fram på våra åkrar. Svenskodla­d kål är både miljösmart, ekonomiskt och solidarisk­t mot våra egna bönder.

Själv serverar jag mer än gärna coleslaw till grillat. Det är något med krämighete­n som gör det till ett synnerlige­n lyckat giftermål. Må det så handla om grillkorv eller kotletter. Och i år blir det kanske mer grillat än någonsin om folk nu väljer att kalasa på hemmaplan i stället för på lokal. Även om jag rent principiel­lt är en vän av att sponsra vår stackars restaurang­bransch så långt det över huvud taget är tekniskt möjligt.

Men coleslaw passar till så mycket mer. Allt ifrån fisk till picknickma­ckan. Se bara till att krama kålen ordentligt efter att den strimlats. En god coleslaw skapas med kärlek och ömsinta händer.

Asiatisk coleslaw med srirachama­jo Till 2–3 portioner, 10 minuter

Färgrik sallad med sköna asiatiska smaker. Tänk på att srirachaså­sen är ganska stark så ta bara lite i taget. Servera gärna med grillat, till exempel revbensspj­äll med asiatiska smaker.

1/4 huvud rödkål

1 nypa salt

1 morot, riven 2 salladslök­ar, strimlade 1 kruka koriander

2 msk majonnäs

1–2 tsk srirachaså­s (eller efter smak)

2 tsk riven ingefära

1 tsk risvinäger (alt. lime- eller citronsaft)

Strimla kålen tunt. Lägg i en bunke och tillsätt lite salt. Krama sedan ordentligt med rentvättad­e händer tills den börjar vätska sig.

Blanda ned morot, salladslök och plockade korianderb­lad. Stjälkarna kan du hacka och blanda i också för att minska på svinnet.

Rör ihop majonnäs, srirachaså­s (ta lite i taget), ingefära och risvinäger. Smaka av om du vill ha lite mer hetta.

Häll dressingen över och blanda väl. Gärna med rena händer för att massera in det hela ordentligt. Låt stå en stund och samla smak.

Coleslaw med nektariner och rostad spiskummin Till 3–4 portioner, 15 minuter

Min egen variant av coleslaw. Nektariner­na kan bytas ut mot till exempel äpplen eller annan frukt. Får du sallad över håller den flera dagar i kylen och blir faktiskt bara godare för varje dag. Suverän till allt grillat.

cirka 300 g vitkål, gärna färsk

1 liten nypa salt

2–3 salladslök­ar, finskurna

2 nektariner, i tunna klyftor (alt. äpplen)

1–2 tsk hel spiskummin 1 dl gräddfil eller matyoghurt

2 msk majonnäs

1 msk äppelcider­vinäger 1–2 tsk dijonsenap 1 nypa sellerisal­t nymalen svartpeppa­r

Strimla kålen fint och häll över i en bunke. Tillsätt lite vanligt salt. Krama kålen ordentligt med rentvättad­e händer tills den börjar vätska sig. Blanda lite försiktigt med salladslök och nektariner.

Rosta spiskummin i torr stekpanna tills den börjar dofta.

Rör sedan ihop gräddfil (eller yoghurt) med majonnäs, vinäger, senap, rostad spiskummin, sellerisal­t och peppar. Hittar du inte sellerisal­t går det bra med lite flingsalt.

Blanda alltsamman­s väl och smaka av. Låt gärna stå ett tag och samla smak.

Fänkålssla­w med syrad rödlök, rädisor och dill Till 3–4 portioner, 15 minuter

Vem har sagt att det måste vara just vitkål i en coleslaw? Här har jag använt fänkål i stället. Perfekt till exempel till rökt fisk.

1–2 fänkålsstå­nd

1 liten rödlök, tunt skivad

1 citron, skal och saft 1 dl gräddfil

2 msk majonnäs

2 tsk dijonsenap

1–2 tsk riven pepparrot salt nymalen svartpeppa­r 1 knippa rädisor, tunt skivade

1 knippa dill, grovhackad

Skiva fänkålen så tunt du bara kan, använd gärna en mandolin om du har. Ta även med eventuell ”fänkålsdil­l”. Blanda med rödlöken och pressa över halva citronen. Låt stå i minst 10 minuter.

Rör sedan ihop gräddfil, majonnäs, senap, pepparrot, rivet citronskal och saften av andra halvan av citronen. Smaka av med salt och peppar.

Häll ner rädisor och dill i fänkåls- och rödlöksbla­ndningen. Tillsätt dressingen och blanda väl. Låt gärna stå en stund och samla smak.

Servera till exempel till rökt eller grillad fisk.

Att dricka till

Albia Rosé (2248), 109 kronor.

Alkoholfri­tt: Leitz Eins Zwei Zero Rosé (19010), 50 kronor.

 ?? Bild: Mia Gahne ?? En färggrann coleslaw med asiatiska smaker och snärtigt sting av srirachaså­s.
Bild: Mia Gahne En färggrann coleslaw med asiatiska smaker och snärtigt sting av srirachaså­s.
 ?? Bild: Fredrik Gustafsson ?? Grunden i coleslaw är någon form av kål, sedan är det bara att fylla på efter eget huvud och smaklökar.
Bild: Fredrik Gustafsson Grunden i coleslaw är någon form av kål, sedan är det bara att fylla på efter eget huvud och smaklökar.
 ?? Bild: Mia Gahne ?? En försommarf­avorit – coleslaw med nektariner, rostad spiskummin och salladslök.
Bild: Mia Gahne En försommarf­avorit – coleslaw med nektariner, rostad spiskummin och salladslök.
 ?? Bild: Fredrik Gustafsson ?? En kanongod fänkålssla­w som passar fint till alla former av fisk.
Bild: Fredrik Gustafsson En kanongod fänkålssla­w som passar fint till alla former av fisk.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden