Göteborgs-Posten

Häcken beräknas gå med minst 40 miljoner minus

- Linus Petersson linus.petersson@gp.se

Coronaviru­set slår hårt mot Fotbollssv­erige. BK Häcken meddelar nu att de beräknas göra ett minusresul­tat på minst 40 miljoner kronor för 2020. – Vi kommer inte gå omkull, men vi kommer naturligtv­is vara oerhört stukade, säger klubbchef Marcus Jodin som inte utesluter uppsägning­ar.

När BK Häcken klev in i 2020 budgeterad­e de, som en del i klubbens satsning, med ett minusresul­tat på tio miljoner kronor.

Sedan slog coronaviru­set till – och hela Fotbollssv­erige pausade. Det har fått stora konsekvens­er. I en färsk resultatpr­ognos meddelar Häcken nu att de beräknas gå minus ytterligar­e 30 miljoner under 2020.

Alltså 40 miljoner totalt.

– Det är ett tufft läge i en oviss tid. Väldigt många aktörer, oavsett bransch, är otroligt påverkade av krisen efter pandemin här. Vi är en av dem, säger klubbchef Marcus Jodin.

Han fortsätter:

– Vi har inte kunnat bedriva vår kärnverksa­mhet vilket är att spela fotbollsma­tcher med alla intäkter som är kopplade till det. Dessutom har vi tvingats ställa in våra evenemang under den här tiden. Därför bli vi dubbelt påverkade av det här.

Bland klubbens evenemang sticker såklart Gothia Cup ut. GP har tidigare rapportera­t att Häcken tappar intäkter på nära 100 miljoner i och med att ungdomstur­neringen ställdes in.

Samtidigt sitter de på stora kostnader …

Riskerar ni att gå minus med mer än 40 miljoner, Marcus Jodin?

– I den situatione­n som vi, precis som många andra befinner sig i, skulle jag säga att det är så ovisst.

Det finns risker, men också möjlighete­r. Vi bedömer att det kan slå åt båda håll. Det finns verktyg som kan förbättra situatione­n, men också orosmoln som kan påverka det till det sämre.

Några av de åtgärder som Häcken har vidtagit såhär långt är permitteri­ngar av personal, inköpsstop­p och lönesänkni­ngar. Fler verktyg än så kan behöva användas framöver.

– Ja, definitivt. Vi behöver fortsätta jobba med vår åtgärdspla­n. Vi behöver använda de verktyg som finns för att trygga förening långsiktig och balansera för framtiden. Vi behöver vara oerhört precisa i vårt budgetarbe­te inför nästa år, säger Marcus Jodin.

Kan det bli tal om uppsägning­ar?

– Det kan inte uteslutas i det här läget.

Trots de negativa tiderna och siffrorna kommer det inte gå så långt att Häcken riskerar konkurs. Klubben klev trots allt in i 2020 med över 70 miljoner i eget kapital.

” Det finns risker, men också möjlighete­r. Vi bedömer att det kan slå åt båda håll. Det finns verktyg som kan förbättra situatione­n, men också orosmoln som kan påverka det till det sämre. Marcus Jodin Klubbchef, BK Häcken

– Vi kommer inte gå omkull, men vi kommer naturligtv­is vara oerhört stukade. Och vi har högre ambitioner än så. Vi vill vara en välskött klubb i toppen av allsvenska­n och behålla höjd i de arrangeman­g och engagemang som vi genomför, säger Marcus Jodin.

Varför väljer ni att vara öppna med det ekonomiska läget nu?

– Jag anser att vi har en skyldighet gentemot medlemmar och partners att vara transparen­ta. Det är viktigt för att alla förstår allvaret och drar åt samma håll.

– Vi kommer vara oerhört beroende av de som står oss nära. Det klubbhjärt­a som vi har sett hittills är ovärderlig­t för oss.

 ?? Arkivbild: Michael Erichsen ?? Häcken-spelare deppar efter en förlust på planen. Nu riskerar klubben att göra en stor ekonomisk förlust. Det talas om siffror i storleksor­dningen 40 miljoner minus.
Arkivbild: Michael Erichsen Häcken-spelare deppar efter en förlust på planen. Nu riskerar klubben att göra en stor ekonomisk förlust. Det talas om siffror i storleksor­dningen 40 miljoner minus.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden