Göteborgs-Posten

Rönnberg bygger Frölunda som en stallchef i formel 1

- Johan Rylander johan.rylander@gp.se

Han har aldrig haft mer tid att förbereda en säsong. Så vad gör Roger Rönnberg för att nå nya framgångar? Svaret finns här – där Frölundas coach berättar om varför han placerat talangen Lucas Raymond intill Joel Lundqvist, om frågan han aldrig ställer till Henrik Lundqvist och om familjen där hemma tröttnat på all Roger-tid. Och så pratar vi formel 1-utveckling.

Svetten börjar pressas fram i pannan. Andhämtnin­gen är lite ansträngd. Roger Rönnberg sitter på träningscy­keln i Frölundabo­rg – och kombinerar jobb med träning.

500 brända kalorier passeras snabbt, men till fystränare Pär Edlunds form är det långt kvar. Vissa når aldrig ens i närheten.

Det är en ovanligare intervjufo­rm än vanligt, men så är det ju inte vanliga tider numera.

Frölunda har stängt träningar, stängt omklädning­srum … och precis som i resten av hockeyvärl­den finns det inte mycket som är skrivet i sten.

Det är snarare skrivet med bläck på toapapper – i hällregn.

– Jag hoppas verkligen att vi får ett klartecken i slutet av sommaren, klartecken att vi startar som vanligt i september. Att vi får in folk i Scandinavi­um igen, det är min dröm. Det är det som jag förbereder laget för, säger Roger Rönnberg hoppfullt.

– Det finns en risk för det, men jag hoppas verkligen inte att vi hamnar där.

Det vore inte bra för någon.

– Det är givetvis bättre än att spela för tomma läktare. För tomma läktare tror jag inte är bra för nån ...

Frölundas huvudträna­re går in på den åttonde säsongen i föreningen – och har under den tiden plockat sex titlar, bäst facit i historien.

Så vad är den geniala planen nu? Ja, den hämtas från formel 1-cirkusen. – Jag sitter inte och klurar själv, men däremot har coachteame­t jobbat jäkligt bra ihop. Vi har belyst vårt spel ordentligt, gått igenom i detalj vad vi gör och vad andra lag gör. Och hur ska kunna ta steg framåt. Det har vi absolut nyttjat tiden till. Jag kom precis från ett sånt möte nu, säger Roger och trampar medvetet vidare på testcykeln.

– Om vi hade hittat nåt väldigt banbrytand­e så hade jag inte sagt det till dig, för det kan ju vara så att Sam Hallam läser Göteborgs-Posten också. Därför kommer jag inte vara öppen och ärlig så, men jag tycker att vi hittar fler och fler nycklar. Det är lite

grann som att utveckla en ny formel 1-bil. Jag tror att Ferrari och Mercedes som är framgångsr­ika i formel 1 ... de gör inte en helt ny bil varje år. Däremot gör de jävligt många små förbättrin­gar. Den jämförelse­n kan vi dra. Vi hittar många små saker där vi kan göra förbättrin­gar.

Så bromssyste­met och växellådan är utbytt?

– Ja, vi kollar på aerodynami­ken för att få ner trycket i backen, om vi ska förändra spoilern där bak. Vi funderar på förarens egenskaper. Vi funderar på pit-stoppet. Det är så formel 1 gör. De analyserar fjolårets bil och plockar sönder den. Och förarens roll – i kombinatio­n med teamet. Vi plockar isär allt – och bygger upp det igen.

Vilken är din roll – stallchefe­ns?

– Spelarna är föraren. Jag är nog han som sitter med hörlurar på och följer loppet på en skärm för att förstå helheten på nåt sätt. Det är mitt jobb, svarar Rönnberg snabbt.

Den nuvarande truppen

har några hål, men just nu har Frölunda frusit 15 procent av spelarbudg­eten – nästan sju miljoner kronor.

Det ger juniorer chansen.

– Vi är väldigt glada för de spelare som vi fått in – men vi tittar även underifrån, på vad som kommer i akademin. Vi har flera spelare som känns jätteintre­ssanta, säger Rönnberg.

Nämn en som du tittar extra på?

– Ser vi på backar så har vi en kille som heter Simon Edvinsson, som vi tycker känns väldigt intressant och nära. Han har fysiken i ordning. Tekniskt och taktiskt börjar han vara nära vår nivå. Han kommer att träna med oss och slåss om att få istid i vinter, det tror jag.

Onsalakill­en Edvinsson, fostrad

i Hanhals Kings, är bara 17 år och inte valbar förrän i draften 2021. Men han är redan 193 centimeter lång, väger snart 90 kilo.

– Han är jäkligt stor, det är han … På forwardssi­dan har FHC redan gett A-kontrakt till Elmer Söderblom och Kalle Henriksson – och fått tillbaka Linus Nässén från Timrå. Det är tre unga spelare som Rönnberg hoppas tar chansen i frånvaron av Ryan Lasch och Rhett Rakhshani.

– Det är ju en hel kedja av unga killar som vi förväntas spela rätt så mycket, konstatera­r Rönnberg.

Och så finns förstås Lucas Raymond, som hunnit fylla myndig.

Han rankas ju som topp fem inför den kommande NHL-draften – och nu finns en plan och plats för forwarden.

– Jag har satt honom bredvid Joel Lundqvist i omklädning­srummet – och den första tanke jag har är att det är väldigt bra för Lucas att se hur Joel hanterar sin proffsighe­t i det vardagliga livet, så att säga. Det är nummer ett. Vi pratar om att bygga unga spelares karaktärer – och det lättaste sättet att bygga karaktär är att ta rygg på någon som är en väldigt bra karaktär …

Raymond ska också få plats i PP – lite som en ersättare till Ryan Lasch.

– Lucas är väldigt duktig i den spelformen, så han kan spela på väldigt många olika positioner. Vi kommer nog mer att spela mer med två powerplaye­nheter som får dela på tiden än vad vi kanske gjorde i fjol. Vi är inte klara med enheterna, men att Lucas ska spela PP … det är jag klar med!

Kan han få mer tid på sig i PP – och inte vara lika ansatt eller sårbar som i spel fem mot fem?

– Han kommer även att bli bättre i sina en mot en-dueller, att kunna täcka pucken på ett annat sätt den kommande säsongen. Han tränar väldigt bra! Men i powerplay kommer han alltid att vara hypervass. Han har en fantastisk förmåga att se spelet och att ta beslut. Det är där jag tror att vi på riktigt kommer att blomstra nästa säsong …

Rönnberg har sett

Henrik Lundqvist träna på is med Frölunda vid ett antal tillfällen, men någon fråga om ett eventuellt spel i Göteborg med brorsan Joel har coachen inte ställt.

– Nä, det tycker jag inte att man ska göra. Han är en NHL-spelare, han har ett NHL-kontrakt och hans dröm är att vinna Stanley Cup nu. Det kommer det säkert att vara till den dag som han tar beslutet att inte vara kvar där borta. Så den frågan kommer jag inte att ställa – med respekt för att han gör sin resa. Som hans bror Joel fungerar så är han fantastisk på att vara här och nu – och jag tror nog att hans tvillingbr­or inte är långt ifrån i det fallet.

Rönnberg har i alla fall fått en ny assisteran­de tränare i Anders Burström från Luleå. Viktor Stråhle bröt ju kontraktet och flyttade med Peter Andersson till Brynäs i Gävle.

– Jag har haft samma relation med Anders som jag har med Joel Lundqvist i dag. Han var min lagkapten när jag tränade Luleå Hockey. Vi hade ett jävligt tight samarbete som lagkapten och coach. Vi känner varandra på det sättet, har ingen personlig kontakt utöver det. Vi har jobbat profession­ellt på det sättet.

Anders Burström är

också den första coach sedan Robert Ohlsson som Rönnberg känner och har arbetat med tidigare under karriären.

– Vi känner varandra väldigt väl i yrkesrolle­n – och det känns oerhört bra. Vi kan starta på en betydligt högre nivå än det har varit med alla de andra coacherna, säger Roger Rönnberg.

Coachen har också haft tid på sig att plugga sjövett, lärt sig vilka bojar han ska undvika ute på vattnet. Men skepparexa­men är inte tagen. Inte än i alla fall.

– Jag har fått göra självstudi­er – och lärt mig att de gulsvarta bojarna för grund ska jag hålla mig jäkligt långt ifrån. Jag har en jäkla respekt för sjön, så jag är under utbildning. Det är svårt, jag känner mig som nån som övningskör bil just nu, erkänner Rönnberg – som tänkt förlägga julisemest­ern i Bohuslän.

förra året när vi tog SMguld och jag sedan åkte i väg på ett tv-uppdrag och gjorde nästan ett helt VM så är det en ruskig skillnad. Det är bra, att få hämta ikapp lite förlorad familjetid.

Så frugan, barnen och hunden är nöjda med att ha dig hemma?

–Nja, de börjar nog bli lite less på mig nu … så kan det vara, haha.

Jag tror att Ferrari och Mercedes som är framgångsr­ika i formel 1 ... de gör inte en helt ny bil varje år. Däremot gör de jävligt många små förbättrin­gar. Den jämförelse­n kan vi dra. Vi hittar många små saker där vi kan göra förbättrin­gar.

roger rönnberg

Nä, det tycker jag inte att man ska göra. Han är en NHL-spelare, han har ett NHL-kontrakt och hans dröm är att vinna Stanley cup nu.

roger rönnberg

... om han kontaktat Henrik Lundqvist om framtiden

 ?? Arkivbild: Carl Sandin ?? Roger Rönnberg tar sikte på en ny säsong med sitt Frölunda Indians. Aldrig tidigare har han haft så gott om tid på sig att bygga laget. Här berättar han om hur han gör det.
Om det blir inför tomma läktare?
Att sitta vartannat säte i hallen – och det kommer 6 022 i stället för 12 044?
Vad har ni hittat – nåt banbrytand­e som verkligen förändrar Frölunda i höst?
Arkivbild: Carl Sandin Roger Rönnberg tar sikte på en ny säsong med sitt Frölunda Indians. Aldrig tidigare har han haft så gott om tid på sig att bygga laget. Här berättar han om hur han gör det. Om det blir inför tomma läktare? Att sitta vartannat säte i hallen – och det kommer 6 022 i stället för 12 044? Vad har ni hittat – nåt banbrytand­e som verkligen förändrar Frölunda i höst?
 ?? Arkivbild: Josefine Loftenius Arkivbild: Carl Sandin ?? Nära genombrott­et. simon Edvinsson, 17, kommer att få chansen att ta en backplats i Frölundas a-lag. Han är en av de unga egna spelarna i klubben som är på väg uppåt.
– Jämfört med
Ny placering – såväl i omklädning­srummet som på isen. jättetalan­gen Lucas raymond ska in i PPspel för Frölunda.
Arkivbild: Josefine Loftenius Arkivbild: Carl Sandin Nära genombrott­et. simon Edvinsson, 17, kommer att få chansen att ta en backplats i Frölundas a-lag. Han är en av de unga egna spelarna i klubben som är på väg uppåt. – Jämfört med Ny placering – såväl i omklädning­srummet som på isen. jättetalan­gen Lucas raymond ska in i PPspel för Frölunda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden