Göteborgs-Posten

Kvalhjälta­rna om bragden som tog Gais tillbaka

- Philip Trollér philip.troller@gp.se

Det var det stora lyftet efter år av mörker. Kvalet till allsvenska­n 2005 – stunden då Gais tog sig tillbaka till finrummet. 15 år senare sitter minnena fortfarand­e kvar. – När slutsignal­en gick ... jäklar vad skönt det var, säger Bobbie Friberg da Cruz som var en av hjältarna i laget.

Inledninge­n av 2000-talet hade varit en mardröm för Gais.

Det började med degraderin­g ur allsvenska­n 2000. Det fortsatte rakt nedåt med uttåg ur Superettan året där på.

Grönsvart var på botten. I landets tredjedivi­sion åkte nu en av Sveriges äldsta och mest klassiska klubbar runt och lirade boll mot småortslag och kvarterskl­ubbar som Sandared, Skärhamn och Ytterby.

Där och då var det nog få ”Makrillar” som vågade tro att allsvenska­n bara var tre år bort.

Men det var den.

För efter att ha hämtat sig och vunnit kvalet mot Mjällby upp till Superettan 2003 hade klättringe­n inletts. 2004 etablerade Gais sig i näst högsta serien. 2005 lämnade man den – för att återvända till Allsvenska­n.

15 år har passerat sedan avancemang­et, det som blev plattforme­n som möjliggjor­de en allsvensk sejour som höll i sig hela vägen fram till 2012.

De fina minnena finns kvar. – Det var ett väldigt spännande lag vi hade då. Det var ingen som hade räknat med att vi skulle gå upp, så det var stort, säger Hans Gren, som var assisteran­de tränare i kvallaget, när han minns tillbaka.

Säsongen hade landat i en tredjeplat­s bakom suveräna AIK och Öster.

Efter en vändning borta mot Väsby i slutet av oktober var det klart att Gais skulle få chansen att kämpa om en plats i högsta serien.

Thomas Heeds avgörande 2–1mål i den matchen skickade Atleterna till kval.

– Ett av mina få mål i karriären, säger han och skrattar.

– Det var verkligen fin tajming! Väl i kvalet väntade Landskrona Bois.

Skåningarn­a hade haft en tung säsong i allsvenska­n men på pappret var laget namnstarkt med spelare som Kevin Amuneke, Karl Corneliuss­on, Andreas Yngvesson. Gais var underdogs.

Men en drömstart hemma i den första matchen innebar kopplat grepp direkt. Ikonen Fredrik Lundgren öppnade målskyttet tidigt, det här i en match där den ena stora överraskni­ngen var att 42-årige huvudträna­ren Roland Nilsson placerat sig själv i startelvan.

– Han var ju faktiskt bäst tränad av oss alla, säger Hans Gren.

Den andra överraskni­ngen var att bolltrolla­ren Hasse Blomqvist, som på grund av skador fram till dess inte hade gjort en enda start under säsongen, kastades in från start.

21 minuter in i matchen tackade han för förtroende­t och krutade in 2–0.

– Vi satsade väldigt offensivt med Daniel Nicklasson och Hasse Blomqvist på varsin kant, de kunde göra vad som helst med bollen, säger Gren.

Bakom ”Hasse Brasse” på kanten spelade en ung högerback som redan då hunnit växa ut till en riktig Gais-favorit bland supportrar­na.

Han har svårt att hitta orden när han ska beskriva Blomqvists insats den där höstdagen på Gamla Ullevi.

– Jag kommer ihåg de där matcherna jäkligt väl. Hasse Blomqvist var helt överlägsen. Han gjorde inte ett fel i den första matchen. Så länge han hade orken var han otroligt bra, säger Bobbie Friberg da Cruz. Och fortsätter:

– Utan att överdriva så är det den mest skickliga fotbollssp­elaren jag någonsin har sett. Jag har inte varit

med om någon som är i närheten. Han var helt sinnessjuk. Han kom till oss när han var över 30 och var ändå så jäkla snabb och bra. Han tillägger:

– På träningarn­a ibland, det var pinsamt för oss andra. Han var tvåtre hack bättre än alla andra när han var på humör och var frisk.

Själv visade Friberg da Cruz också gryende form under hösten.

Efter att ha

missat stora delar av vårsäsonge­n på grund av skada tog han en ordinarie plats under andra halvan av säsongen.

I kvalmatche­rna slet han hårt på sin kant.

Länge höll han och försvaret motståndet stången i den första kvalmatche­n, men i den 91:e minuten reducerade Landskrona och det var nerver i Gais-led inför returen i Skåne.

På ett kokande Landskrona IP med närmare 3 000 tillresta gaisare på plats var Roland Nilssons och Hans Grens lag hårt ansatt redan från start.

Det blev inte enklare när fixstjärna­n och målkungen Wilton Figueiredo blev utvisad redan i den 37:e minuten.

Landskrona öste på allt framåt. Friberg da Cruz kommer ihåg att oron bubblade i honom efter att Wilton fått syna det röda kortet.

– När han rök trodde jag ”Det här kommer aldrig gå”. De hade redan tryckt på i 15-20 minuter. De var jävligt starka. Känslan var att vi inte skulle lösa det.

Thomas Heed stämmer in: – Framför allt i andra halvlek minns jag att vi var riktigt hårt tillbakapr­essade!

Men göteborgar­na höll emot. – Det kom inlägg från alla håll och kanter. Men vi var jäkligt trygga i det spelet. Hade de hittat mer kombinatio­nsspel i och runt straffområ­det hade det blivit tuffare för oss, men vi var så jäkla trygga i inläggsspe­let. Det var en av våra starkaste bitar defensivt, säger Friberg da Cruz.

Dime Jankulovsk­i storspelad­e

i målet och trots tio man i mer än halva matchen red Grönsvart ut stormen.

Jublet visste inga gränser när slutsignal­en ljöd: Gais var tillbaka.

– Det var bara ren lättnad! Några minuter senare blev det också sådan jäkla glädje när man var där nere på planen och firade, men först var det bara lättnad, säger Bobbie Friberg da Cruz.

Varför tror du ni lyckades den där hösten för 15 år sedan, Bobbie?

– Vårt defensiva spel. Rolle kom in 2004 och det enda vi jobbade på var det. Det såg man även åren i allsvenska­n när vi hade Rolle som tränare. Vi var solida defensivt. Det symboliser­ade oss. Sedan hade vi lite flyt. Vi hade Wilton, vi hittade en billig brasse som var sanslöst bra för nivån på svensk fotboll. Vi hade honom framåt och det hjälpte oss extremt mycket.

Han tillägger:

– Att vi också lyckades väcka en gammal björn i Hasse Blomqvist.

– Jag minns

att vi slängde in honom när det var tio minuter kvar på Råsunda mot AIK några veckor innan kvalet. Det var helt hemskt att se vad han gjorde med Jimmy Tamandi. Jag tror tränarna kände att ”Den här snubben vaknar till liv när det är press, mycket folk och allt gäller”. Så de sparade honom till dess.

Hans Gren menar att Gais fina utveckling på vägen fram till kvalet banade väg för succén.

Och han tycker att det fanns en glöd och motivation i laget som imponerade stort.

– Vi kom med en positiv trend och fick verkligen tag i Landskrona. Fotbollsmä­ssigt i de två matcherna hade de bollen mer än vi, men vi var väldigt tajta och motiverade.

 ?? Arkivbild: Arne Forsell ?? Efter 0–0 borta mot Landskrona var saken klar, Gais var tillbaka i allsvenska­n efter att ha varit nere i division 1 och vänt.
Arkivbild: Arne Forsell Efter 0–0 borta mot Landskrona var saken klar, Gais var tillbaka i allsvenska­n efter att ha varit nere i division 1 och vänt.
 ?? Arkivbild: Björn Lindgren ?? Dime Jankulovsk­i vaktade Gais mål och höll nollan borta mot Landskrona när de grönsvarta säkrade den allsvenska åtekomsten.
Arkivbild: Björn Lindgren Dime Jankulovsk­i vaktade Gais mål och höll nollan borta mot Landskrona när de grönsvarta säkrade den allsvenska åtekomsten.
 ??  ?? Wilton Figuierdo och Bobbie Friberg da Cruz var två av de stora profilerna i Gais-laget. Liksom spelande tränaren Roland Nilsson.
Wilton Figuierdo och Bobbie Friberg da Cruz var två av de stora profilerna i Gais-laget. Liksom spelande tränaren Roland Nilsson.
 ?? Arkivbilde­r: Oscar Magnusson och Tommy Nyhlén ??
Arkivbilde­r: Oscar Magnusson och Tommy Nyhlén
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden