Göteborgs-Posten

Så fortsätter jakten på Stanley Cup

- Anders Wallin

NHL-kommission­ären har en plan. Men Gary Bettman har fortfarand­e många frågetecke­n att räta ut innan hockeysäso­ngen i Nordamerik­a är i gång igen. Det här är vad som just nu gäller för en återstart. Coronatest­as spelare?

Ja. 25 000–30 000 tester kommer behövas för att dra i gång säsongen. Spelarna kommer att testas åtminstone två gånger per vecka när de har återvänt till träningsan­läggningar­na. När säsongen startar kommer spelarna att testas en gång per dag.

När kan NHL-spelarna träna ihop på is igen?

I det absolut bästa scenariot är tanken att klubbarnas träningslä­ger ska kunna starta som tidigast första halvan av juli. Det har gått två och en halv månad sedan ligan pausades den 12 mars och spelarna har begärt tre veckor av förberedel­ser, vilket bör betyda att de är i gång med träning i små grupper under nästa månad. Det betyder att nedsläpp skulle kunna vara i slutet av juli eller i början av augusti.

Hur ser NHL:s tidslinje ut?

Fas ett: Ligan pausades och spelarna hamnade i karantän.

Fas två: Spelarna ska kunna träna i små grupper, dock utan kontakt. Möjlig start är i början av juni.

Fas tre: Klubbarna ska kunna dra i gång träningslä­ger. Det får inte ske tidigare än första halvan av juli.

Fas fyra: Slutspelet ska vara spikat.

+ Blir det 24 klubbar i Stanley Cup-slutspelet?

Ja. Det långa virusavbro­ttet innebar att NHL valde att avsluta grundserie­n trots att det återstod 11–13 matcher och därför behövde hitta en speciallös­ning för slutspelet.

De tolv bästa klubbarna från Eastern respektive Western Conference är slutspelsk­lara.

Av dessa 24 lag får de fyra främsta från respektive Conference mötas för att avgöra hur de ska seedas. Detta avgörs i ett minigrupps­pel på tre matcher.

De återståend­e 16 klubbarna, åtta från respektive Conference, möts i en serie bäst av fem matcher för att avancera till slutspelet­s första runda.

Sedan är det mer osäkert. NHL och spelarfack­et NHLPA diskuterar nu upplägget för de två första slutspelsr­undorna; bäst av fem eller sju matcher? Klart är i alla fall att finalerna i Eastern och Western Conference samt Stanley Cup-finalen kommer att spelas i bästa av sju matcher.

Var ska matcherna spelas?

NHL-kommission­ären Gary Bettman säger att det fortfarand­e finns hopp om att Stanley Cup-finalen ska kunna avgöras i klubbarnas hemstäder. Men när det gäller matcherna fram till dess är planen att dessa ska spelas i utvalda städer; en för Eastern Conference-lagen, en för Wester Conference-lagen.

Utan att avslöja någon rangordnin­g berättade Bettman att det handlar om Chicago, Columbus, Dallas, Edmonton, Las Vegas, Los Angeles, Minneapoli­s, Pittsburgh, Toronto eller Vancouver.

+ Går det att resa mellan USA och Kanada?

Just nu är det ett bekymmer, då Kanadas regering kräver att inresande ska sitta 14 dagar i karantän. NHL hoppas kunna lösa den situatione­n.

Vad händer med återståend­e sju klubbar?

Semester. Ottawa, Detroit, Los Angeles, Anaheim, San Jose, New Jersey och Buffalo hamnade på fel sida av strecket när NHL valde att avsluta grundserie­n. Det innebär bland annat att det är första gången sedan 1996 som samtliga klubbar från Kalifornie­n missar slutspel.

Delas utmärkelse­r, för spelare och klubbar ut?

Absolut. Bland annat lägger Boston beslag på Presidents Trophy, Washington­s Alexander Ovetjkin och Bostons David Pastrnak nådde 48 mål var och delar på Rocket Richard Trophy, Edmontons Leon Draisaitl vann poängligan – och Art Ross Trophy – med 110 poäng.

Hur påverkas nästa säsong?

Enligt Bettman är planen att nästa säsong ska bestå av 82 grundserie­matcher – som vanligt – men med tanke på att den nuvarande säsongen kommer att spelas längre in på sommaren än vanligt kan det betyda en senare premiär än oktober. Bettman säger att det till och med kan bli så att säsongen drar i gång med ”winter classic” på nyårsdagen.

 ?? Arkivbild: Bob DeChiara ?? Boston toppade NHL när säsongen avbröts och Tampa Bay var också ett av topplagen. De är klara för åttondelsf­inal när säsongen nu planeras komma igång igen.
Arkivbild: Bob DeChiara Boston toppade NHL när säsongen avbröts och Tampa Bay var också ett av topplagen. De är klara för åttondelsf­inal när säsongen nu planeras komma igång igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden