Göteborgs-Posten

Den ofrivillig­t svenska fyren

- Kalle Lekholm

Märket. Jag ska erkänna att jag när jag börjar skriva denna text knappt ens tittat på hur fyren ser ut. Ej heller vet jag mycket om fyren som sådan. Det är inte därför jag vill skriva om den.

Det är de administra­tiva gränserna.

Så här: skäret Märket ligger

mellan Sverige och Finland, precis på gränsen. Det är väl därför det heter som det gör – den märker ut linjen mellan de båda länderna. I freden i Fredriksha­mn 1809 bestämdes tydligen att skäret skulle delas jämnt – västra halvan svensk, östra halvan finsk. Vilket på den tiden i praktiken betydde rysk, eftersom Finland i och med underteckn­andet av detta fredsavtal övergick från att vara svenskt till att tillhöra Ryssland. Än så länge är det rätt så överskådli­gt, eller hur?

Fyren byggdes 1885 av det ryska Finland. Tanken var att bygga den precis på den finska sidan av gränsen. Men någon räknade fel, och den hamnade för långt västerut – i Sverige således. Och här sås snårighete­ns första frö.

Att fyren låg på fel sida gränsen verkade länge inte vara något problem. De svenska myndighete­rna var väl glada att det fanns en fyr där, och nöjda med att deras ryska och senare finska gelikar stod för underhålle­t.

Men på åttiotalet ville någon ha ordning och reda. Kanske var det nya digitala och exakta kartverkty­g som föranledde denna plötsliga nit, kanske något annat. Hur som helst bestämdes att gränsen måste dras om så att fyren verkligen ligger i Finland. Sagt och gjort. Finland fick fyren, Sverige fick en ytmässigt motsvarand­e bit klipphäll på finska sidan. Skäret fick en väldigt konstig och sicksackig gräns.

Som en tagg sticker nu alltså en bit av Sverige in i Finland. En svensk tagg, varifrån man kan blicka västerut, förbi fyren, genom Finland och tillbaka in i Sverige. Faktum är att om man står på exakt rätt ställe och tittar i precis rätt riktning så kan man stå i Sverige och se över gränsen fyra gånger – Sverige-Finland-Sverige-Finland-Sverige.

” Att fyren låg på fel sida gränsen verkade länge inte vara något problem. De svenska myndighete­rna var väl glada att det fanns en fyr där, och nöjda med att deras ryska och senare finska gelikar stod för underhålle­t.

Puh. Men vår karta saknar fortfarand­e en gräns – den mellan Östhammars och Norrtäljes kommuner. Ja, Märket ligger såklart inte bara på en riksgräns utan också på en kommungrän­s. Som förresten dessutom utgör länsgränse­n mellan Uppsala och Stockholms län.

Men exakt var går kommungrän­sen? Och vilken kommun har störst andel av Märket – Norrtälje eller Östhammar? Vi kollar vidare!

En snabb titt på kommunerna­s webbplatse­r verkar först lovande – båda har digitala karttjänst­er där man kan se gränserna. Toppen! Vid en närmare koll ökar dock förvirring­en. Det visar sig nämligen att ingen av kommunerna gör anspråk på ön, i alla fall om man ska tro på dessa internetka­rtor.

Ska vi det? Nej. Vi mejlar kommunerna.

Norrtälje svarar först. Kort och koncist. Skickar med en bild, som visar att en liten del längst söderut tillhör Norrtälje, och en mycket större del Östhammar. Östhammar skickar snart samma kartbild. Skönt! De är överens, och båda känns vid Märket. Internetka­rtorna hade fel.

Tjänsteper­sonen i Östhammar ger också ny spännande bonusinfor­mation: det verkar ha varit riktigt krångligt när de skulle flytta på gränsen eftersom det inte räckte att Sverige och Finland kom överens utan man dessutom var tvungen att få godkännand­e från Tyskland, Storbritan­nien,

Frankrike, Italien, Danmark och Polen. Bra att veta!

Så: på Märket möts alltså två länder, tre kommuner (den finländska heter Eckerö och ligger på Åland), två svenska län och det finländska landskapet Åland. Återigen: puh! Men vi har en sista grej att reda ut – det har nämligen visat sig att Märket är ett eget ”radioland”.

Radioland?

Det är helt

okej att inte veta vad ett radioland är, vill jag understryk­a, men jo: ett radioland är en sorts landskod som radioamatö­rer använder för att visa vilket land de sänder ifrån. Och öar som ligger tillräckli­gt långt från fastlandet räknas ibland som egna radioland, så att man lättare ska kunna hålla ordning. Och ibland räknas också till exempel självstyra­nde delar av länder som egna radiolände­r.

Som Åland, till exempel, som ju är en autonom del av Finland och därför räknas som ett eget radioland. Men – undrar vän av ordning och geografi – varför hör inte Märket till Ålands radioland då? Det ligger ju jättenära Åland och tillhör dessutom (detta lärde vi oss nyss!) den åländska kommunen Eckerö.

Jo, svarar Wikipedia,

Märket hör på något administra­tivt vis inte alls till Åland, utan till finska staten och är därför ett eget radioland. Och med denna inte helt tillfredss­tällande förklaring får vi nöja oss – spaltutrym­met är nämligen slut.

 ?? Bild: Johan Fredriksso­n ??
Bild: Johan Fredriksso­n

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden