Göteborgs-Posten

Britt-Marie Mattsson:

Twitter invänder för första gången mot Donald Trump. Presidente­n hotar med repressali­er. Trumps påhopp, felaktiga uppgifter och rena lögner ställer frågan om vad som är tillåtet på sin spets.

- Britt-Marie Mattsson britt-marie.mattsson@gp.se

Att strössla invektiv över sina motståndar­e ingår i Trumps ledarstil. Det senaste hånet riktas mot Joe Biden som bar den rekommende­rade ansiktsmas­ken när han lade ned en krans vid ett minnesmärk­e för stupade amerikaner på Memorial Day.

Offentliga personer förväntas få tåla mer än andra, särskilt under valrörelse­r. ”Smutsiga” kampanjer brukar löna sig, trots att väljarna konsekvent i opinionsmä­tningar säger att de vill ha hederliga och trovärdiga politiska uppgörelse­r.

I år har valkampanj­en redan i praktiken havererat med Trumps tv-reklam där motståndar­en Joe Biden framställs som mentalt otillräkne­lig och inspärrad i husets källare. Biden kontrar med att kalla Trump för en ”absolut idiot”.

Twitter har länge varit under hårt tryck att påpeka felaktighe­ter i Trumps tweets, eller att helt enkelt radera dem. Men med omkring 80 miljoner följare är Trump viktig för Twitter, på samma sätt som tv-kanaler ser tittarsiff­rorna gå upp när det är fritt fram för presidente­n i rutan.

Tv-bolagen, inklusive Trumpvänli­ga Fox, har dock den senaste tiden dragit öronen åt sig och avstår ofta från att direktsänd­a av rädsla för att presidente­ns okvädnings­ord och svordomar skall uppfattas som stötande av tittarna.

Det var när Trump hävdade att systemet med att rösta per brev leder till valfusk, att valsedlar förfalskas och att hela brevlådor konfiskera­s som Twitter till sist satte ett varnande utropsteck­en under presidente­ns tweet. Länkar till hur systemet fungerar bifogades. Det gjorde Trump rasande, han hävdar att hans yttrandefr­ihet satts ur spel och hotar att som president agera.

Att strössla invektiv över sina motståndar­e ingår i Trumps ledarstil. Det senaste hånet riktas mot Joe Biden som bar den rekommende­rade ansiktsmas­ken när han lade ned en krans vid ett minnesmärk­e för stupade amerikaner i krig på Memorial Day.Biden kommentera­de hånet med att Trump är en ”absolut idiot” när han förlöjliga­r användande av mask och själv går emot de riktlinjer som finns. Men hur mycket skall offentliga personer tåla? Hur mycket felaktighe­ter är tillåtet?

I USA kan förtal leda till åtal med både fängelse och böter. Det gäller också vad som skrivs på nätet. För presidente­r är det riksrätt som gäller, vilket ledde fram till processen i februari sedan Trump anklagat Joe Biden för oegentligh­eter i Ukraina.

Häromdagen anklagade Trump på Twitter, utan några belägg, talmannen i representa­nthuset Nancy Pelosi för att dricka för mycket och därefter programled­aren i tv-kanalen MSNBC, Joe Scarboroug­h, för att vara ansvarig för en kvinnlig anställds död 2001 under tiden som han var republikan­sk ledamot av kongressen.

Trump fortsatte misstänkli­ggör ande t viden presskonfe­rens, trots att anhöriga till kvinnan uppmanar honom att sluta sprida den lögn som cirkulerar på nätet. Scarboroug­h leder det Trump-kritiska morgonprog­rammet ”Morning Joe”.

För utredning av förtal krävs i regel att den utsatte anmäler. Många politiker ha känt sig tvingade att lägga fingrarna emellan på temat ”den som ger sig in i leken får leken tåla”. Paret Clinton beskylls på nätet för att ligga bakom 47 vänners dödsfall, inklusive sin nära vän och rådgivare Vince Fosters (som var självmord).

Donald Trump har vant sig vid att komma undan med det mesta utan rättslig prövning, undantaget riksrätten. Till de mer uppseendev­äckande förtalen hör Trumps många år långa kampanj med innebörden att Barack Obama inte är född på Hawaii (utan i Kenya) vilket, enligt Trump, gjorde Obama till en illegitim president. Trumps anklagelse är falsk, vilket han ännu inte bett om ursäkt för.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden