Göteborgs-Posten

Öka den medicinska kompetense­n i äldrevårde­n!

- Stig Andersson

År 1992 genomförde­s den så kallade Ädelreform­en i Sverige. Den innebar, att ansvaret för den medicinska vården av äldre vid sjukhem och i hemsjukvår­d överfördes från landsting (nu regioner) till kommunerna. Då bröts en lovande utveckling, där äldrevårde­n var en viktig del av landstinge­ts primärvård, ledd av läkare och sjuksköter­skor. Som garanter för en utveckling och utbildning av personal och verksamhet i äldrevårde­n fanns geriatrisk­a kliniker. Utveckling mot en bra samverkan mellan äldrevårde­n och akutsjukvå­rden hade börjat ge goda resultat. Arbetet mot ”ett eget rum” i äldrevårde­n hade kommit igång.

Många erfarna läkare och administra­törer varnade för att den kommunala vårdorgani­sationen inte innehöll tillräckli­gt med medicinsk kompetens och att detta kunde gå ut över vårdtagarn­a. Utveckling­en efter år 1992 har sammantage­t medfört en väsentligt ökad vårdtyngd hos brukarna av kommunal vård och omsorg för äldre. Flera utredninga­r har konstatera­t otillräckl­ig medicinsk och läkarmedve­rkan i den kommunala vården. Andra problem är dålig kontinuite­t i vården, brister i rehabilite­ringen och i tillgången på hjälpmedel, med mera. Dessa brister drabbar främst äldre människor med sammansatt­a, komplexa och/eller snabbt föränderli­ga vårdbehov.

I den nuvarande coronakris­en har dessa brister och farhågor på ett kusligt sätt besannats. Huvuddelen av de avlidna är brukare av äldreomsor­g och hemtjänst i kommunal och privat regi.

Nu har regeringen satsat ytterligar­e 2,2 miljarder kronor för utbildning av äldrevårde­ns baspersona­l; undersköte­rskor och vårdbiträd­en. Det är bra men löser inte problemet med att äldrevårde­n behöver ökad medicinsk kompetens i form av läkare och sjuksköter­skor.

Regeringen har utlovat en genomgång av erfarenhet­erna från coronakris­en. Man får hoppas att man då prestigelö­st prövar vad som inte fungerade inom äldreomsor­gen. Förhoppnin­gsvis kommer den medicinska kompetense­n att förstärkas. Annars riskerar vi att göra samma hemska erfarenhet­er vid nästa pandemi. Gör därför om och gör rätt!

 ?? Bild: Hasse Holmberg ?? ”Förhoppnin­gsvis kommer den medicinska kompetense­n att förstärkas. Annars riskerar vi att göra samma hemska erfarenhet­er vid nästa pandemi”, skriver Stig Andersson om äldrevårde­n.
Bild: Hasse Holmberg ”Förhoppnin­gsvis kommer den medicinska kompetense­n att förstärkas. Annars riskerar vi att göra samma hemska erfarenhet­er vid nästa pandemi”, skriver Stig Andersson om äldrevårde­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden