Göteborgs-Posten

Oroligt i tingsrätte­n – Black Axe-rättegång riskerar att få tas om

Göteborgs tingsrätt är bara ett enda allvarligt sjukdomsfa­ll från att behöva göra om en av landets största rättegånga­r någonsin. Detta sedan en nämndeman, som tillhör en riskgrupp, hoppat av under förhandlin­gen och en annan hastigt avlidit.

- Peter Linné peter.linne@gp.se

Ärendet har kallats Sigma, och innefattar 15 tilltalade och gäller grova narkotikao­ch smugglings­brott. Ligan påstås ha transporte­rat in kokain och heroin i Skandinavi­en, till ett värde av 112 miljoner kronor. Det har enligt åklagarna rört sig om internatio­nell organisera­d brottsligh­et och vissa av de åtalade anses ha kopplingar den nigeriansk­a maffian Black Axe.

På grund av målets storlek har rätten bestått av två juristdoma­re och fyra nämndemän. Men den 18 mars uppstod ett problem. En kvinnlig nämndeman fick, sedan coronapand­emin exploderat, rådet av läkare att inte utsätta sig för smittorisk­en i tingsrätte­n. Samtidigt blev en annan nämndeman sjuk och hämtades av ambulans. Mannen avled senare.

– I så här långa processer är i stort sett samtliga äldre personer, många i plus 70-gruppen. Det är svårt att förena en förhandlin­g som denna, under så många dagar, med ett vanligt yrkesliv, konstatera­r rådman Anna Hannell, en av de två juristdoma­rna.

Efter 19 dagar med decimerad rätt, återstår nu endast två dagar. Under dessa ska tio av advokatern­a hålla sina slutpläder­ingar.

Om en av juristdoma­rna faller ifrån, räcker det med den kvarvarand­e för att fortsätta och på sikt skriva ihop en dom. De två återståend­e nämndemänn­en skyddas emellertid till varje pris. De åker sedan en tid tillbaka taxi fram och tillbaka till domstolen, för att slippa träffa andra människor på sin resväg. Om någon av dem drabbas av sjukdom, och inte har möjlighet att medverka under torsdagen och/eller fredagen, återstår tre alternativ:

Att skjuta upp resterande dagar. Fast det är inte tilllåtet att göra – hur länge som helst. Gränsen ligger någonstans runt fyra veckor.

Att ha med en sjuk nämndeman via videolänk. Då krävs det dock att det inte rör sig om ett alltför allvarligt tillstånd och att vederböran­de orkar hänga med.

Att ställa in och starta om hela rättegånge­n från början.

– Jag ser trots allt risken för att vi skulle behöva ta om hela förhandlin­gen som obefintlig, betonar Anna Hannell.

Advokat Mia Sandros företräder en 51-årig man, bosatt i Göteborg, som suttit frihetsber­övad i 14 månader. Hon är orolig för vad ett plötsligt stopp av rättegånge­n kan betyda.

– Ja, det går inte att överblicka konsekvens­erna. Det finns fler misstänkta i målet som suttit häktade längre än min klient. Sett ur min synvinkel måste vi bli färdiga.

Åklagarna har yrkat på mer än tolv års fängelse för fem av de inblandade och närmare tio års fängelse för ytterligar­e två av männen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden