Göteborgs-Posten

Minst 182 döda i covid-19 på äldreboend­en i Göteborg

- Annelie Moran Tobias Andersson Åkerblom Evalis Björk granskning@gp.se

Minst 182 personer som bor på äldreboend­en har avlidit i covid-19 i Göteborg. Det visar ny statistik från Socialstyr­elsen. Det är en betydligt högre andel som har bott på äldreboend­en av de äldre som har smittats och dött i landets näst största stad än i Stockholm.

GP har i en rad artiklar granskat smittsprid­ningen på äldreboend­en i Göteborg och kranskommu­nerna. Fler än två tredjedela­r av de kommunala boendena har drabbats och GP har kunnat avslöja att ett stort antal människor har dött, bland annat på Geråshus i Bergsjön.

Nu redovisar Socialstyr­elsen ny statistik över hur många personer över 70 år som har dött i covid-19 på särskilt boende och inom hemtjänste­n. I siffrorna framgår det att 401 personer med insatsen särskilt boende har konstatera­ts smittade i Göteborg. 182 personer har avlidit.

Motsvarand­e siffror för

Stockholm är 918 smittade och 394 avlidna. Statistike­n från Socialstyr­elsen grundar sig på kodade dödsorsaks­intyg som har inkommit till myndighete­n. Därför finns det en viss eftersläpn­ing.

”Dessa uppgifter är alltså högst preliminär­a och beskriver avlidna i covid-19 baserat på inkomna intyg fram till den 25 maj inte det slutgiltig­a antalet. Det slutgiltig­a antalet kommer att förändras allt eftersom det inkommer fler dödsorsaks­intyg”, står det i rapporten från Socialstyr­elsen.

Vid en jämförelse av siffrorna mellan Göteborg och Stockholm framgår det att en betydligt högre andel av de äldre som har avlidit i covid-19 respektive smittats har bott på äldreboend­en i Göteborg. Det är 53,2 procent av de bekräftat smittade i Göteborg som bor på särskilt boende mot 41,9 procent i Stockholm och 69,5 procent av de avlidna, jämfört 53,7 procent i Stockholm.

Elisabeth Lann (KD) är ansvarigt kommunalrå­d för äldreomsor­gen i Göteborg. Hon har själv inte hunnit ta del av statistike­n, men säger att det finns flera olika aspekter att tänka på när man jämför mellan kommuner.

– Det kan till exempel bero på hur stor andel av de äldre som bor på särskilt boende jämfört med hur många som har hemtjänst.

Hon betonar att varje dödsfall är tragiskt. Det allvarliga­ste är, menar Lann, att coronasmit­tan har kommit in på boendena och spridits där och det viktiga är vad som kan göras för att stoppa den.

– Men det är inte så förvånande att det är en stor andel av dem som bor på äldreboend­ena som avlider. Här bor de allra sköraste och det är de som har konstatera­t sämst förutsättn­ingar att klara smittan när den väl är där.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden