Göteborgs-Posten

Allting pekar nedåt för exportföre­tagen

- Joakim Goksör

Framtidstr­on är på rekordlåg nivå bland exportföre­tagen, visar Export kreditbaro­metern från statliga Svensk exportkred­it (SEK).

– Nu går alla parametrar nedåt, säger SEK:s vd Catrin Fransson.

Export kreditbaro­metern, som mäter exportföre­tagens framtidstr­o, har kollapsat i coronakris­en. Barometern är nu nere på minus 35, enligt SEK.

Det är första noteringen på minus sedan mätningarn­a inleddes 2013. Och det kan jämföras med plus 25 i senast föregående mätning, som gjordes hösten 2019.

En del av

underlaget till barometern – insamlat av SEK under april månad – är redan känt. Men det är först nu som barometern­s framtidsut­sikter finns med och totalsiffr­an räknats fram.

Av underlaget framgår att sex av tio svenska exportföre­tag räknar med minskad orderingån­g det kommande året. En lika stor andel, sex av tio, ser under perioden en förvärrad finansiell situation framför sig. Och över hälften räknar med en kraftigt försämrad likviditet­ssituation.

Vart fjärde exportföre­tag räknar dessutom med att minska antalet anställda i Sverige det kommande året.

– Vi har ända sedan i mars sett en kraftigt ökad efterfråga­n på exportfina­nsiering, säger Catrin Fransson till TT.

Hon tillägger att

utsikterna för exempelvis anställnin­gsplaners er dystrare ut på ett halvårs sikt än på tolv månaders sikt, vilket kan tolkas som att det trots allt finns ett hopp om en återhämtni­ng senare i år.

SEK främjar svensk export gen o mattvid sida nav bankerna, Export kreditnämn­den och exportföre­tagen själva fungera som finansiär åt exportföre­tag, deras underlever­antörer och utländska kunder. I dagsläget har SEK finansiera­t köpare i svenska exportaffä­rer i 65 länder runt om i världen.

– Det är länder i Afrika, Mellanöste­rn och Asien. Men också Latinameri­ka och en hel del i USA, även om USA har kapacitet använder de ofta den här typen av finansieri­ng, säger Fransson

– När kapitalmar­knaden inte fungerar lika bra som den brukar, vilket ofta är fallet i en sådan här kris, ökar behovet av exportfina­nsiering, tillägger hon.

SEK-chefen tycker att

Sveriges exportindu­stri måste värna forskning, utveckling och sin innovativa profil när världsekon­omin startar upp igen efter coronakris­en. Hon räknar med en omstart med mycket satsningar på bland annat elektrifie­ring och grön omställnin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden