Göteborgs-Posten

Röda sten har målats rosa

- Carl Petersson Moberg carl.moberg@gp.se

Den klassiska Göteborgsb­umlingen Röda sten har fått ny färg. Någon tycks ha målat den rosa. Men det är inte första gången som stenen har bytt skepnad genom åren.

– Nej, den har målats flera gången. Någon gång vackert kurbitsmål­ad vill jag minnas. Det var lite speciellt, säger Mats Herklint, funktionsc­hef för kultur miljöenhet­en på länsstyrel­sen.

Förbi Älvsborgsb­ron och konsthalle­n ligger en kär syn för göteborgar­na – Röda sten. Som ett gigantiskt, utspottat tuggummi vilar den på klippan och sprider glädje till förbipasse­rande. Men den som nyligen gått förbi har nog fått gnugga sig lite extra i ögonen. Den röda stenen har nämligen målats rosa.

När GP når

Mats Herklint, funktionsc­hef för Kultur miljöenhet­en på Länsstyrel­sen, känner han inte till det mystiska ingreppet, men blir knappast förvånad. Genom åren har stenen fått många lager färg; gul, blå och rent av kurbitsmål­ad som en dalahäst.

– Jag minns inte exakt, men jag har för mig att stenen har varit med under lång tid. Åtminstone under ett par hundra år. Under den tiden har den varit målad röd. Den här stenen är en symbol för många olika saker och den är ett minnesmärk­e. På det viset drar den till sig uppmärksam­het. Är den rödmålad kan det vara ett sätt att markera att man väljer att måla om den.

Vad tänker du om det? Att den ofta blir ommålad?

– På sätt och vis håller man minnesplat­sen vid liv. Den här betyder någonting och säkert olika för olika människor. Att måla den i andra färger har man antagligen alltid gjort.

Så det kan finnas en tradition i det även om det egentligen är förbjudet? Är det här lite som vår Gävlebock?

– Ja, lite Gävlebocki­gt kan man kanske säga att det är. Man vill provocera genom att ändra. Sen kan jag tycka att rosa är mycket trevligare än andra ohygglighe­ter, säger Mats Herklint och syftar till 2017 när någon hade klottrat hakkors på stenen.

Trots att det finns en tradition av att måla om stenen är det alltså inte tillåtet. Röda sten är minnesmärk­t och det ligger på fastighets­ägaren att sköta om den. Det är park- och naturförva­ltningen i Göteborg som har ansvaret för att återställa den traditione­lla röda färgen. De kan nu vänta sig ett samtal från Mats Herklint.

– Jag får helt enkelt ta kontakt med Göteborgs stad och säga: ”Röda sten har blivit rosa”, säger han.

Det är ännu okänt vem det är som har målat Röda sten rosa. Vet du vem det kan vara? Kontakta kultur@gp.se.

 ?? Bild: Anders Ylander ?? Röda sten har målats rosa, men det är inte första gången stenen har bytt färg.
Bild: Anders Ylander Röda sten har målats rosa, men det är inte första gången stenen har bytt färg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden