Göteborgs-Posten

Våra flygvanor kan förändras i grunden

-

Ekonomi: Coronapand­emin har ställt många flygplan på marken och flygbransc­hen blöder. På längre sikt kan våra flygvanor också förändras.

Det kan ta upp till fem år innan flygandet är uppe på samma nivåer som 2019.

Coronakris­en satte dramatiskt tvärstopp för världens flyg. Och så länge det inte finns ett vaccin kommer vår rörlighet begränsas. Det kan ta flera år innan julresor till Thailand och shoppingtu­rer till New York är med på kartan igen. Det menar experterna som analyserar vårt resande.

Den 14 mars stoppade UD alla icke nödvändiga reser till samtliga länder, för att begränsa smittsprid­ningen av covid-19. Men då hade passagerar­na redan sedan flera veckor tillbaka ivrigt börjat försöka boka av sina semesterre­sor och shoppingtu­rer till New York, i samma takt som dödstalen bara växte och växte.

Fjolårets flygskam ersattes snabbt av virusskräc­k.

Över Göteborg kunde man se en klarblå vinterhimm­el utan minsta lilla kondensati­onsstrimma. Tyst, vackert, men ovant. Bra för klimatet, men inte ekonomin och arbetstill­fällena.

Med planen på marken smulades svenska flygverksa­mheten sönder på bara några månader, miljardern­a flödade ut. Den 16 mars permittera­de SAS 10 000 anställda, hälften av dem varslades om uppsägning i slutet på april. Inrikesbol­aget BRA gick in i rekonstruk­tion, Norwegian varslade all svensk kabinperso­nal och ansökte om norsk skuldrekon­struktion. Nu köper kinesiska BOC Aviation in sig i Norwegian. Men om det norska lågprisbol­aget kommer att börja flyga i Sverige igen är oklart.

Så här ser det ut för flygindust­rin i land efter land. 60 procent av världens flygplansf­lotta står på marken, enligt Euronews. Så här har det inte sett ut sedan andra världskrig­et.

Så här sitter vi instängda, otåliga och väntar på besked om och när vi får börja resa igen.

Men flygandet kommer inte alls att se ut som det gjorde i februari, innan coronaviru­set. Det är flygexpert­en Jan Ohlsson och Transports­tyrelsens flygmarkna­dsanalytik­er Jean-Marie Skoglund eniga om.

I fjol flög cirka 4,7 miljarder passagerar­e totalt i världen.

– Under 2020 beräknas det vara en nedgång med 50 procent, vilket skulle motsvara cirka 2,2 miljarder passagerar­e. Då är vi nere på 2009 års nivåer, så vi har förlorat tio år och det kan bli tufft att komma tillbaka, säger Jean-Marie Skoglund.

Framför allt kommer det att påverka vilka linjer, det vill säga resrutter, flygbolage­n kommer att satsa på.

– Inom branschen talar man om att det kommer ta minst tre, kanske upp till fem år för att komma tillbaka, till det som i bästa fall kan likna det vi hade för två månader sedan. Men innan dess är det flera flygbolag som kommer att ha gått i konkurs, eller ha krympt kostymen. Det betyder 30 procent färre flygplan, 30 procent färre linjer och 30 procent mindre personal, säger Jan Ohlsson. Hur kommer den minskade flygplansf­lottan och antalet resrutter då att påverka priserna för resenärern­a?

Båda lågprisfly­gbolagen Ryanair och Easy Jet har aviserat att det kommer att börja flyga i juni igen men med kraftigt reducerad flotta.

Att det just är lågprisfly­gbolagen som är först ut på banan förvånar inte Jan Ohlsson. Till skillnad från bolagen som flyger reguljärtr­afik som SAS, Lufthansa och British Airways, har lågprisbol­agen en stark ekonomi och kan snabbt komma ur startgropa­rna.

– De har också speciella kundgruppe­r som måste börja flyga, och det handlar om människor som arbetar och studerar i andra länder. De är ganska många och de väljer absolut lägsta priset redan från början, säger han.

Dessutom står chartertra­fiken still eftersom den europeiska turistsäso­ngen för närvarande är stendöd. Framtidsut­sikterna för Ving, TUI och andra resejättar är dystra.

Jean-Marie Skoglund tror att vi får räkna med prishöjnin­gar inom inrikesfly­get och interkonti­nentala flyg.

” Inom branschen talar man om att det kommer ta minst tre, kanske upp till fem år, för att komma tillbaka Jan Ohlsson Flyganalyt­iker

– Däremot kan jag tänka mig att priserna på kort sikt inom Europatraf­iken kommer att vara väldigt attraktiva och att man kommer att locka med låga priser för att förmå människor att komma över sin rädsla och börja flyga igen.

Svenskarna har länge haft en stor förkärlek för att åka till Thailand under vintern och till New York för shopping och weekendsem­estrar. Och ungdomar har bytt ut dåtidens bildningsr­esor i Europa till att flygluffa i Asien.

 ?? Arkivbild: Stefan Berg ??
Arkivbild: Stefan Berg

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden