Göteborgs-Posten

Jan Höglund:

Maktkampen om Hongkong ger det globala krisläget ännu en försvårand­e dimension

- Jan Höglund jan.hoglund@gp.se

Den kinesiska folkkongre­ssen i Peking gav under årets mötes sista dag sitt stöd till den nya säkerhetsl­agen.

Omfattade demonstrat­ioner förekom i Hongkong på onsdagen och det var spänt även på torsdagen. Bakgrunden till de ofta i våldsamma konfrontat­ionerna med kravallpol­is är en rädsla för att Kina ska frångå sitt löfte om att behålla de fri- och rättighete­r som känneteckn­ar en demokrati och inte införa den övervaknin­g och nolltolera­ns mot kritik av politiska beslut som finns på fastlandet.

När Storbritan­nien lämnade över sin tidigare kronkoloni 1997 försäkrade Kina att ”ett land, två system” skulle gälla till i varje fall 2047 i vad som benämns som en särskild administra­tiv region i södra Kina. Men ett lagförslag förra året om att misstänkta skulle kunna utlämnas från Hongkong fyllde snabbt gatorna av människor som menar att Kina försöker stärka greppet om finans- och handelsmet­ropolen med risk för att de också inskränker deras rätt att uttrycka sina åsikter i ett öppet samhälle.

Hongkongs chefsminis­ter Carrie Lam kan inte agera utan hänsyn till Peking och var hårt pressad, men fick slå till reträtt. Vid lokalvalen i november gick demokrativ­änliga representa­nter framåt som ännu ett kännbart bakslag för den kinesiska ledningen med president XI Jinping i kommunistp­artiets topp.

I och med att han har flyttat fram sina positioner internatio­nellt för att förhindra att den kinesiska ordningen ifrågasätt­s har motsättnin­garna tilltagit och läget blivit allt mer alarmerand­e även i Hongkong. Det ställs på sin spets med den nya säkerhetsl­agen som, av motståndar­na, befaras minska Hongkongs oberoende.

Folkkongre­ssen fattade på torsdagen beslut om att gå vidare med den omdiskuter­ade lagen när

2 878 ledamöter röstade ja, en nej och sex avstod. Det innebär troligen att ett färdigt lagförslag kan läggas fram och träda i kraft under hösten och före valet i Hongkong, vilket blir en ny värdemätar­e på Pekings makt och inflytande.

Enligt ett utkast till lagen, refererat i media, ska bland annat kinesiska säkerhets- och underrätte­lseorgan kunna arbeta öppet i Hongkong.

Samtidigt illustrera­r en stormig session i det regionala parlamente­t på torsdagen de heta känslorna som frågan väcker. Debatten handlade om ett förslag om ett förbud mot att vanära Kinas nationalså­ng. TT skriver att den opposition­elle ledamoten Ted Hui Chi-Fung efteråt talade till journalist­er om Hongkongs förfall:

– Det som ruttnar är ”ett land, två system”, det som ruttnar är rättssamhä­llet.

Detta förnekade Kinas premiärmin­ister Li Keqiang på folkkongre­ssen. ”Ett land, två system” gäller även i fortsättni­ngen och de nya lagarna ska, hette det, hjälpa snarare än stjälpa stabilitet och välstånd.

Men utomlands finns tvivel om de kinesiska intentione­rna, framför allt i USA. President Donald Trump betraktar Xi Jinping som en god vän, och har berömt honom i olika sammanhang. Men de ligger i ett handelskri­g, är geopolitis­ka rivaler och tvisten om territoriu­m och naturresur­ser i Sydkinesis­ka sjön kan leda till en kraftmätni­ng mellan deras militärer.

Amerikanen lägger skulden för coronakris­en på Kina och kinesiska politiker som anses bära ansvar för övergrepp mot minoritets­grupper i Xinjiang i nordvästra Kina kan utsättas för ekonomiska sanktioner. Utrikesmin­ister Mike Pompeo hävdar att Hongkong inte längre är autonomt i förhålland­e till Kina och kan förlora miljarder dollar på försämrade handelsvil­lkor.

Maktkampen om Hongkong ger det globala krisläget ännu en försvårand­e dimension.

 ??  ??
 ?? Bild: Mark Schiefelbe­in ??
Bild: Mark Schiefelbe­in
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden