Göteborgs-Posten

Socialdemo­kraternas grundprobl­em kvarstår

- Håkan Boström Medarbetar­e på ledarredak­tionen hakan.bostrom@gp.se

Coronakris­en har på kort tid ritat om det politiska landskapet. Förändring­en är remarkabel. I den senaste opinionsmä­tningen från Novus får Socialdemo­kraterna hela 31,5 procent. Det är en ökning med över 8 procentenh­eter sedan februari. En stor del av uppgången ser ut att vara återvändan­de sverigedem­okrater. SD har tappat knappt 6 procentenh­eter under samma period. Men även Vänsterpar­tiet tillhör förlorarna, liksom Liberalern­a. För övriga partier är stödet i stort sett oförändrat, även om Moderatern­a stärkt sin ställning marginellt.

Krisen har brutit trenden sedan Januariavt­alet kom på plats med en ständigt växande högeroppos­ition och en regering på fallrepet. Spekulatio­nerna om Stefan Löfvens avgång har tystnat. På ett plan är det inte förvånande. Regeringsp­artier runt om i världen har stärkts av krisen. Det finns ett psykologis­kt behov av att tro på ett starkt ledarskap under en akut kris.

Ur ett mer rationellt perspektiv är det dock svårt att se vad regeringen gjort för att förtjäna denna uppgång. Ansiktet utåt under hela krisen har varit statsepide­miolog Anders Tegnell. Det är också Folkhälsom­yndigheten som i praktiken fattat de avgörande besluten, medan politikern­a suttit i baksätet. Om något har tidigare politiska försummels­er – bristen på beredskaps­lager och en underbeman­nad äldreomsor­g – förvärrat krisen. De politiskt styrda regionerna har också haft problem med att få igång virustestn­ing av befolkning­en.

Att regeringen ändå stärkts visar på psykologin­s betydelse i politiken, möjligen också på nostalgisk­a föreställn­ingar om S som ett statsbäran­de parti. Men opposition­ens svaghet spelar också in. Den har antingen varit delansvari­g för gamla misstag – Moderatern­a – eller anses inte vara kapabel att hantera ett akut allvarsläg­e – Sverigedem­okraterna.

Regeringen gör dock klokt i att betrakta opinionsst­ödet som tillfällig­t. Uppslutnin­gen kring den svenska coronastra­tegin kan komma att krackelera om det visar sig att andra länder klarat sig med betydligt lägre dödstal. När den akuta fasen går över kommer även de psykologis­ka behoven hos väljarna förändras.

Regeringen­s huvudprobl­em lär ändå bli riktningen framåt. Socialdemo­kraternas låsningar gentemot sina samarbetsp­artier har inte försvunnit. Blir den ekonomiska krisen utdragen kommer slitningar­na bli än värre. Samma sak om migranttry­cket mot Europa ökar efter coronan.

Många väljare vill gärna se en stark socialdemo­krati som löser riktiga problem. Coronakris­en har tillfällig­t gjort det möjligt att leverera detta, eller åtminstone ge intrycket av det. Under normala förhålland­en saknar dock S idag både handlingsk­raft och svar 2000-talets frågor – vilket är anledninge­n till att de sakta men säkert malts ned i opinionen under 15 års tid. Konsensus kring välfärdsst­at och arbetslinj­e i kombinatio­n med konflikt kring värde- och identitets­frågor passar S illa. Tillfällig­a samhällskr­iser kan inte ändra på detta grundlägga­nde förhålland­e, bara förhala det.

En ekonomisk nedgång i höst kan rentav gynna regeringen. Men på längre sikt kvarstår grundprobl­emet. Socialdemo­kraterna har en allt svagare förankring i den svenska arbetarkla­ssen. Det är inte längre ett folkrörels­eparti och det har hittills saknat den interna dynamik som skulle kunna omvandla partiet till en ledande urban, sociallibe­ral kraft. Det mesta talar för att högerparti­erna även efter krisen har samtidens utmaningar på sin sida.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden