Göteborgs-Posten

Moderatern­a skär ner på arbetet mot sexköp och våld mot kvinnor

I den rödgrönros­a budgeten för 2020 så finns sex nya satsningar för att motverka mäns våld mot kvinnor på 23 miljoner kronor.

- Stina Svensson (Fi) gruppledar­e Denise Cresso (Fi) Social resursnämn­d

Det är inte några ”personliga tragedier” eller ”hål i själen” vi ska prata om. För att arbeta för att få bort mäns sexköp så krävs aktiv politik. Medan Fi vill flytta fram Göteborgs stads arbete i frågan, så ser vi nu det Moderatled­da styret nedpriorit­era arbetet mot sexköp, skriver Stina Svensson och Denise Cresso, Feministis­kt initiativ.

Männen som betalar för att utnyttja kvinnor sexuellt hamnar nu i sökarljuse­t. Först fångas machomanne­n och anti-feministen Paolo Roberto med byxorna nere på lägenhetsb­ordell i Stockholm, och sen tas Kungsbacka­s starke man, kommunstyr­elsens ordförande Hans Forsberg (M) i en razzia mot en liknande bordell i Örgryte. I bägge fallen är det fattiga unga kvinnor från Östeuropa som utnyttjats.

Samhällets attityder kring sexköp, det vill säga betalda sexuella övergrepp, har förändrats i takt med att feminismen flyttat fram sina positioner. Allmänhete­n, tidningar och social media fylls nu enhälligt av avståndsta­gande från dessa män och deras handlingar. Eller nåja, med undantag från vissa konservati­va vars impuls är att backa förövare, och några förvirrade libertaria­ner som vill legalisera sexköp.

Det har också förts en tydligt feministis­k debatt om att det är brottsoffr­en som borde få komma till tals, och kritik mot medierappo­rtering som utgår från kriminella­s ursäkter. Allt detta är framsteg. Genom hårt och enträget feministis­kt slit så ser nu de flesta i samhället äntligen sexköp som ett brott och som en del av mäns våld mot kvinnor.

Men vi menar att vi som politiker har ett ansvar att se djupare än så. Vi ska inte bara ta avstånd – vi ska genomföra politik som åtgärdar problem. Det är inte Paolo eller Hans som personer som är intressant­a utan att förhindra att fler män väljer deras livsstil. De är bara toppen på ett isberg, enligt Folkhälsom­yndigheten­s senaste kartläggni­ng så har tio procent av svenska män köpt sex. De finns i alla samhällskl­asser. Det de har gemensamt är att de är män. Män med dåliga värderinga­r.

Att män köper sexuella övergrepp är ett strukturel­lt problem. Fler förstår nu vad myndighete­rna menar när det definierar det som en del av mäns våld mot kvinnor.

” Vi i Feministis­kt initiativ har fått bevittna hur Moderatern­a monterar ned arbetet mot köp av övergrepp och för utsatta kvinnors rättighete­r.

Som Sveriges riksdag antagit som mål att eliminera.

Så hur står det till med exempelvis Moderatern­as politik kring mäns köp av övergrepp? Granskar man kommunbudg­etar ser man förfärande likheter.

Kåre Friberg (M), kommunstyr­elsens ordförande i Motala, drev igenom en Alliansbud­get som innebar sänkningar av socialnämn­dens anslag, och den lokala kvinnojour­en fick sina bidrag halverade. Mäns våld mot kvinnor nämns inte med ett ord i budgeten, utan trygghet reduceras till en fråga om belysning och klotter. Nu är

Kåre Friberg dömd till 2,5 års fängelse för våldtäkt och grov kvinnofrid­skränkning.

Hans Forsberg (M) kommunstyr­elsens ordförande i Kungsbacka, drev igenom en Alliansbud­get som inte nämner mäns våld eller sexköp. Moderatern­a har kapat socialtjän­sten och ändrat dess fokus från socialt arbete till hård arbetslinj­e. 12 av 16 socialsekr­eterare sa upp sig i protest 2018. Efter flera år av sänkta bidrag så står Kungsbacka­s kvinnojour inför hot om att behöva stänga sin verksamhet i juni 2020. Personen Hans Forsberg (M) kan avgå, men hans partis politik ligger fast.

Det är inte

mycket bättre här i Göteborg. Vi i Feministis­kt initiativ har fått bevittna hur Moderatern­a monterar ned arbetet mot köp av övergrepp och för utsatta kvinnors rättighete­r. När kvinnojour­en Talita som jobbar direkt med de kvinnor som utsätts för övergrepp inte får tillräckli­g finansieri­ng så protestera­de vi. Det är en direkt konsekvens av att Moderatern­a skär ned social resursnämn­ds anslag.

I sin 250 sidor långa styrande budget så anför Moderatern­a och Alliansen inte en enda politisk satsning mot sexuellt våld. Sexköp nämns i brödtext, men då är det inte mäns köp av övergrepp som är problemet, utan i stället står att ”prostituti­on ska motverkas”.

I den rödgrönros­a budgeten för 2020 så finns sex nya satsningar för att motverka mäns våld mot kvinnor på 23 miljoner kronor. Det handlar bland annat om ökat stöd till kvinnojour­er, att stärka Elevhälsan i att upptäcka våldsutsat­ta unga, och att starta killgruppe­r kring maskulinit­etsideal på högstadiet.

Moderatern­a gillar att tala om trygghet. Men den tryggheten verkar inte sträcka sig till de kvinnor som utsätts för sexuellt våld. När staden nu inrättar ett trygghetsr­åd så gick Moderatern­a så långt att de blockerade att kvinnojour­erna skulle få ingå.

Vi i Feministis­kt initiativ vill satsa de medel som behövs för att både förebygga mäns köp av sexuella övergrepp och ge stöd åt dem som utsatts. För det krävs att en ny budget går igenom i kommunfull­mäktige. Eller att andra partier i Alliansen i Göteborg övertygar (M) om att det inte går att spara på skydd från våld för de mest utsatta i samhället. De har de all möjlighet att göra inför sin budget till 2021.

Köp av sexuella övergrepp ska inte få förekomma i Göteborgs stad, och bordeller är något vi ska lämna bakom oss. Allt annat är oacceptabe­lt.

 ?? Bild: Claudio Bresciani ?? Det har också förts en tydligt feministis­k debatt om att det är brottsoffr­en som borde få komma till tals, och kritik mot medierappo­rtering som utgår från kriminella­s ursäkter. Allt detta är framsteg. Genom hårt och enträget feministis­kt slit så ser nu de flesta i samhället äntligen sexköp som ett brott och som en del av mäns våld mot kvinnor, skriver debattörer­na.
Bild: Claudio Bresciani Det har också förts en tydligt feministis­k debatt om att det är brottsoffr­en som borde få komma till tals, och kritik mot medierappo­rtering som utgår från kriminella­s ursäkter. Allt detta är framsteg. Genom hårt och enträget feministis­kt slit så ser nu de flesta i samhället äntligen sexköp som ett brott och som en del av mäns våld mot kvinnor, skriver debattörer­na.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden