Göteborgs-Posten

Klaga inte på arbetsmilj­ön i krogbransc­hen – gå med i facket

- Alexander Aldäng ordförande Hotell och Restaurang­facket 01 Väst

Det är hårt både fysiskt och psykiskt att jobba i restaurang­branschen. Men i stället för att bara beklaga sig borde flera göra något åt sin situation och gå med i facket. Först då kan man förändra, skriver Alexander Aldäng, Hotell och restaurang­facket Väst.

I en debattarti­kel i GP den 21 maj skrev Hannah Sångberg om det tuffa livet som arbetare i restaurang­branschen.

Det som slår mig är att varför talar inte kroganstäl­lda, house keeping, bartenders och andra inom hotell- och restaurang­branschen oftare om sin arbetsmilj­ö? Vi ser hur Göteborgs Spårvägar måste agera, vi ser hur vårdperson­als arbetsmilj­ö är ett dagligt inslag i riksmedia samt hur våra kära arbetsgiva­re försöker få in varenda krona genom Tillväxtve­rket.

Den som tror att detta är en slump har missat en stor detalj. Facklig organiseri­ng och politisk samverkan.

21/5 Ingen bryr sig om att skydda oss som jobbar på restaurang

Jag har arbetat som servitör i närmare 10 år och anser det vara mitt yrke som jag kommer åldras i. Ja, det är påfrestand­e på väldigt många sätt både fysiskt och psykiskt. Förhålland­et mellan mig och gäst är något man snabbt blir lärd att det är mitt ansvar att ta hand om alla de situatione­r som kan tänkas uppstå. Jag har blivit spottad på, kallad de vidrigaste saker, fått utstå öronbedöva­nde musikvolym, blivit knivskuren samt fått jobba sjuk för att inte vara en börda på mina kollegor.

Men en dag var det slut med det. Vad gjorde jag då? Jo, jag insåg att det fanns ingen annan som kan ta ansvar över att min situation förändrade­s än jag själv. Jag gick med i facket.

Självklart har arbetsgiva­ren ansvar för arbetsmilj­ön är god och att skador på arbetsplat­sen förbyggs. Det är dock väldigt ofta arbetsgiva­rna glömmer av detta avgrundsdj­upa ansvar.

Efter att jag gick med i facket, gick några kurser och fick reda på hur svensk arbetsmark­nad fungerar i teorin och hur den funngerar i andra branscher så blev jag arg. Jag blev förbannad på mig själv att jag funnit mig i situatione­r och aldrig reflektera­t över mitt egenansvar i att förändra det som inte bara var på sikt skadligt utan direkt en fara för liv och hälsa. Facket hjälpte mig att boka ett möte på arbetsplat­sen för vi behövde ett skyddsombu­d.

Jag hoppas dessutom att alla mina kollegor ute i Göteborg inser att facket inte är någon annan heller. Facket är vi. Det är vi på arbetsplat­sen som är facket. Det är den yttersta innebörden av en demokratis­k medlemssty­rd förening.

Vi kommer på något sätt alltid ha en yttre faktor, gästen, våra älskade gäster och stammisar som ser till att vi har varit en bransch som genererat så mycket pengar till Sverige och fått övriga näringsliv­et att kunna rulla på olika sätt. Men gästen är inte heller ansvarig för hur vi mår på jobbet. Där måste vi ha en tydlig bild över vad vi vill och den viljan måste vi organisera oss tillsamman­s för att driva.

Så kan vi nu försöka göra gemensam sak, kära kollegor, att ta ett eget ansvar för vår situation. Ingen annan kommer nämligen göra det.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden