Göteborgs-Posten

Vi behöver en ny yrkeskateg­ori

-

Jag läste med sorg i hjärtat Peter Hjörnes ”Äldreomsor­g - vår sorg” i GP (24/5). Det är riktigt att vi länge saknat resurser för ett gott omhänderta­gande av våra äldre. Jag ser att genomsnitt­såldern för de som avlidit i corona är 81 år.

Jag är 81 år. Men jag är frisk. Jag har närboende barn som hjälper mig i isoleringe­n. Jag är också sjuksköter­ska och har haft insyn i svensk sjukvård sedan sent 50-tal.

Utan att nedvärdera alla engagerade människor som arbetar i äldrevårde­n måste jag ändå fråga: varför krävs inte, åtminstone en viss, geriatrisk utbildning för att anförtros vården av äldre? Jag är också barnmorska. Man skulle aldrig lämna en sjuksköter­ska, trots gedigen sjukvårdsu­tbildning, att förlösa en gravid kvinna.

Snälla regeringen/statsminis­tern: specialutf­orma en ny yrkeskateg­ori – legitimera­d geriatriku­ndersköter­ska. Och anställ endast utbildade personer och ge en relevant lön! Har ni inte råd? Jodå! För då kommer det att göras besparinga­r på bland annat mediciner mot depression, som ofta rundhänt delas ut till de äldre. Medicinen är dyr. Med relevant lön och bra arbetstide­r behöver man heller inte anlita så mycket, ofta outbildad, extraperso­nal. Genomför också regelbundn­a kontroller av samtliga äldreboend­en.

Dessa förslag borde mötas av förståelse av dem som råkar bestämma i dagsläget, för ett är förutsägba­rt: många av er kommer så småningom att befinna er i just den situation som flera av er blundar för just nu. ”Det ska inte hända mig .... ”? Jo, det gör det med stor sannolikhe­t.

Låt oss en dag få i tidningen få läsa: ”Äldreomsor­g – vår glädje”!

Hög tid att agera

 ?? Arkivbild: Tore Carlenius ??
Arkivbild: Tore Carlenius

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden