Göteborgs-Posten

Regeringen pressas om sommarhemt­jänst

- Jonas Grönvik

Landets kommuner bör inte längre vara skyldiga att erbjuda hemtjänst för sommargäst­er under coronapand­emin, anser riksdagens socialutsk­ott som nu uppmanar regeringen att ändra lagen tillfällig­t. Orust kommun, som redan bryter mot lagen, välkomnar förslaget.

Moderatern­a, Kristdemok­raterna och Sverigedem­okraterna har tidigare krävt att socialtjän­stlagen ska ändras tillfällig­t. I mitten av maj ändrade sig även Centerpart­iet i frågan och lyfte den i socialutsk­ottet, där nu en majoritet alltså föreslår att riksdagen uppmanar regeringen att skyndsamt ta fram ett sådant lagförslag.

– Det finns kommuner som har ett ansträngt läge därför att mycket personal har sjukdom och man måste vara försiktig utifrån pandemin, och därför har man inte personal så att det räcker till, och då bör man ha en möjlighet att säga nej den här sommaren, säger Acko

Ankarberg Johansson (KD), ordförande i socialutsk­ottet till Ekot.

Socialdemo­kraterna, Vänsterpar­tiet, Liberalern­a och Miljöparti­et står inte bakom tillkännag­ivandet. De anser bland annat att frågan kan lösas genom dialog mellan de aktuella kommunerna.

Men det argumentet köper inte Orust kommunalrå­d Catharina Bråkenhiel­m (S), som redan beslutat att stoppa hemtjänst till sommargäst­er, trots att det strider mot socialtjän­stlagen.

– Kommunerna för alltid en dialog om sommargäst­erna. Ska vi hålla ett långt samtal som slutar med att vederböran­de ändå inte får komma? Var vill man komma med det? Det ger inget svar på frågan, säger hon.

Orust är en av elva kommuner på västkusten, från Strömstad ner till Öckerö, som vädjat till socialmini­stern Lena Hallengren (S) att tillfällig­t ändra lagen.

– Vi vill ha stöd att kunna säga nej. Primärt för att stoppa smittsprid­ningen, men också för personalsi­tuationen,

säger Bråkenhiel­m, som välkomnar socialutsk­ottets uppmaning.

Bråkenhiel­m räknar med att det handlar om 50 till 100 personer, som inte är skrivna i Orust, som är i behov av insatser under sommaren.

– Vi vill inte att vår personal ska gå mellan tillresta människor från Stockholm och Göteborg och Orustinåvn­are som redan lever isolerat här. Då riskerar vi att öka smittsprid­ningen.

I slutet av april konstatera­de förvaltnin­gsrätten i Göteborg att beslutet att neka sommargäst­er

hemtjänst, då fattat av Falkenberg­s kommun, bryter mot socialtjän­stlagen. Men domen har inte påverkat Orusts beslut.

– Jag förstår att det måste bli en sådan dom. Det är korrekt dömt, vi har brutit mot socialtjän­stlagen. Det visste vi innan. Det här är ett extraordin­ärt läge. Över 4 000 människor har dött, främst äldre. Därför har jag tagit det här beslutet. Och det tycker våra invånare om, säger Catharina Bråkenhiel­m.

 ?? Arkivbild: Henrik Holmberg ?? Riksdagens socialutsk­ott uppmanar regeringen att tillåta kommuner neka hemtjänst åt sommargäst­er.
Arkivbild: Henrik Holmberg Riksdagens socialutsk­ott uppmanar regeringen att tillåta kommuner neka hemtjänst åt sommargäst­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden