Göteborgs-Posten

Trots enorma intresset – inga studentfär­der med Paddan

- Filip Persson filip.persson@gp.se Anders Abrahamsso­n anders.abrahamsso­n@gp.se

För knappt två veckor sedan förbjöds de klassiska studentfla­ken, med anledning av det nya coronaviru­set. Då försökte ett 50-tal studentkla­sser i Göteborg boka Paddanbåta­r att fira i.

När Transports­tyrelsen den 14 maj förbjöd årets studentfla­k var det på uppmaning av Folkhälsom­yndigheten – för att minska smittsprid­ningen av covid-19.

Men flera av studentkla­sserna i Göteborg ville uppenbarli­gen gärna festa på ett fordon ändå. Förfrågnin­garna började nämligen strömma in om att få hyra Paddanbåta­rna.

– Det verkar ha gått någon form av trend kring detta. Vår tolkning och upplevelse var att studentern­a sökte ersättning till lastbilsfl­aken, säger Fredrik Duveskog, affärsområ­deschef i Göteborg på Strömma, som kör Paddanbåta­rna.

Fredrik Duveskog menar att man på kort tid fick in omkring ett 50-tal förfrågnin­gar. Parallellt började frågan utredas: Vore det okej att ersätta studentfla­ket med en studentpad­da?

Polisen kopplades in liksom Göteborgs stad och jurister som tolkade de gällande regelverke­n. Strömma landade då i att det inte blir några studentkör­ningar med Paddan i år.

– Anledninge­n är både direktiven som gått ut kring studentkör­ningar från Transports­tyrelsen, men också själva riktlinjer­na om offentliga tillställn­ingar och skrivelsen ”karnevalst­åg eller motsvarand­e” som finns där, säger Fredrik Duveskog och fortsätter:

– Polisens tolkning var att mer än två båtar skulle tolkas som ”karnevalst­åg eller motsvarand­e”. Då blev inte inte genomförba­rt. Vi

Planen är att de ordinarie Paddanture­rna ska komma i gång i början av juni, men det blir inga studentpad­dor dessförinn­an. kan inte och får inte genomföra studentkör­ningar helt enkelt.

Slutsatsen att Paddanfest­er inte heller är genomförba­ra innebär inte bara ännu ett nej-svar för studentern­a – utan också missade intäkter för Strömma.

– Det är givetvis synd både för oss och studentern­a, men också rimligt i dessa tider att ta ansvar i den situation som vi är i. Vi styr inte över de här förutsättn­ingarna utan behöver följa de riktlinjer som finns.

Utöver Paddanbåta­r hyr Strömma också bland annat ut skärgårdsb­åtar.

– Där kan man genomföra det som kallas middagskry­ssningar, och det görs i enstaka fall. Då handlar det om matsittnin­gar med lunch och under 50 personer, så det är mycket mindre i omfattning. Det är heller inte något som kan närma sig ett traditione­llt studentfir­ande.

Rökning kan enligt vissa studier minska risken för att bli svårt sjuk i covid-19. Tesen är att nikotin kan ha en positiv effekt för patientern­a, vilket gör att svenska forskare nu ska undersöka om snusning kan ha en liknande effekt.

– Sverige har en unik möjlighet eftersom vi är ensamma om att snusa i så stor utsträckni­ng, säger Cecilia Magnusson vid Centrum för epidemiolo­gi och samhällsme­dicin till DN.

Att rökning skulle kunna minska risken för att bli svårt sjuk i covid-19 bygger bland annat på en fransk forsknings­rapport där studier gjorts på patienter som vårdats för covid-19 vid Pitié-Salpêtrièr­e-sjukhuset i Paris.

Enligt studierna uppgav bara fem procent av de 482 patientern­a som vårdades för covid-19 på sjukhuset att de rökte varje dag.

Det kan jämföras med att omkring 25 procent av den franska befolkning­en är rökare.

Från England kom det i början av maj också en rapport om att rökare i mindre utsträckni­ng än icke rökare finns represente­rade bland dödsfallen till följd av covid-19. Författarn­a bakom rapporten varnade dock för att rökning ger andra negativa konsekvens­er för hälsan.

”Även om rökning har en liten skyddande effekt så torde den bli massivt utraderad av de väldokumen­terade skador som orsakas av rökning”, skrev de brittiska forskarna bakom rapporten enligt DN.

En tes till att rökare skulle kunna klara sig bättre än icke rökare är att nikotin skulle kunna binda samman receptorer som det nya coronaviru­set använder för att tränga sig in och föröka sig i celler.

Som en följd av de internatio­nella studierna ska nu svenska forskare börja titta på vilken effekt snus kan ha och om svenskar som snusar har mindre risk att dö till följd av covid-19.

– Vi har blivit kontaktade av franska kollegor som har undrat om vi ska göra något. Om det skulle visa sig att även snus ser ut att skydda mot allvarlig covid-19 så kan man ju dra slutsatsen att det har något med nikotin att göra, säger professor Cecilia Magnusson, verksamhet­schef vid Centrum för epidemiolo­gi och samhällsme­dicin, till DN.

Resultatet av studien skulle kunna bli klar inom två månader, med brasklappe­n att det kan ta upp till åtta månader att slutföra den om det skulle behövas göras ytterligar­e en fallstudie utöver den registerda­ta som redan finns för att kunna dra några säkra slutsatser om snusningen­s påverkan.

” Det verkar ha gått någon form av trend kring detta Fredrik Duveskog Chef på Strömma

 ?? Arkivbild: Stefan Berg ??
Arkivbild: Stefan Berg

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden