Göteborgs-Posten

Manar till ungdomarna: ”Alla måste bidra”

- Filip Persson filip.persson@gp.se

Det är tid för sommarfest­er och studentfir­anden, och redan nu lockas många till barer och restaurang­er för att umgås. Men även ungdomar behöver fortsätta ta ansvar för att stoppa smittsprid­ningen av det nya coronaviru­set betonar Gunilla Ockborn, biträdande smittskydd­släkare i Västra Götaland. – Det är jättetråki­gt, för man tar faktiskt studenten bara en gång i livet. Men man måste förstå helheten, säger hon.

Det går inte att slappna av med virusrestr­iktionerna än. Det vill Gunilla Ockborn, biträdande smittskydd­släkare i Västra Götaland, betona.

– Man kan säga att vi gått in i en stabilare fas, men vi ser smittsprid­ning i alla kommuner i regionen. Faran ligger väl lite i det att fler människor nu trängs i butiker, på restaurang­er, i parker, på bussar… Det är vad var och en gör nu som avgör hur många allvarligt sjuka vi har om några veckor, säger hon.

Framför allt vill Gunilla Ockborn nu vända sig till en särskild grupp: Ungdomarna.

– Målet är att vi ska orka hålla ut i det här, och då behöver vi gemensamt nå de grupper som har svårast att ta till sig informatio­nen. Jag tänker då till exempel på yngre personer, som framför allt är de som rör sig på restaurang­er och liknande.

Hon fortsätter:

– Äldre tonåringar behöver faktiskt förstå att studenten blir annorlunda i år. Det är jättetråki­gt, för man tar faktiskt studenten bara en gång i livet. Men man måste förstå helheten, och hur viktig roll var och en har.

Gunilla Ockborn tror inte att

Göteborgs ungdomar, och studenter, behöver fortsatt också tänka på att minska smittsprid­ningen betonar biträdande smittskydd­släkaren Gunilla Ockborn. Bilden är från ett tidigare år. man lyckats nå alla västsvensk­a ungdomar med informatio­nen om vikten av att alla tar ansvar.

ett självständ­igt liv och kanske inte så stor risk att bli allvarligt sjuka i sjukdomen. Men de måste förstå sin roll i att minska smittsprid­ningen, säger hon och fortsätter:

– En del har säkert fått informatio­n men kanske inte helhetsbil­den, alltså att även de behöver bidra. Många yngre bidrar också, men alla behöver bidra.

– Det regionen gör är bland annat att sprida filmer och sådant på sociala medier. Men inte heller det når hela vägen fram, vad gäller någon grupp egentligen. Allt sådant kan bli bättre.

 ??  ?? – De har
Vad görs då för att nå ut till ungdomarna med all informatio­n?
– De har Vad görs då för att nå ut till ungdomarna med all informatio­n?
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden