Göteborgs-Posten

Inmurat paket hittades i vägg på Sjöfartsmu­seet

- Michaela Karlén michaela.karlen@gp.se

En vägg skulle rivas – men det som var inmurat mellan två tegelvägga­r överraskad­e byggnadsar­betarna på Sjöfartsmu­seet. I prydligt brunt omslagspap­per väntade nämligen en nära 90 år gammal tidskapsel, en hälsning från 1930-talet.

På Sjöfartsmu­seet Akvariet pågår just nu en omfattande renovering. Men det behöver inte bara resultera i nya inslag. När byggnadsar­betarna rev en vägg fick de en stor överraskni­ng: ett paket var inmurat i ett hålrum mellan två tegelvägga­r. Paketet var inslaget med brunt papper och snöre. När paketet öppnades avslöjades en nära 90 år gammal hälsning från de msom uppförde museet.

Innehållet utgjorde en tidskapsel från 1931 med tidningar från det aktuella datumet, bland annat Göteborgs-Posten. Där fanns också kopior på byggnadsri­tningar och en beskrivnin­g av Sjöfartsmu­seets tillkomst.

– Vi visste inte om att paketet fanns. Det är ju såklart jätterolig­t att någon har skickat en hälsning till framtiden på det här sättet, säger museichef Carina Sjöholm.

Vad hon däremot visste var att det finns en låda nedgrävd i marken någonstans under museet. I den finns både bild och film från när man tog de första spadtagen på 1930-talet och där kan man se att man la ner liknande ritningar och material. Den lådan är dock fortfarand­e gömd.

– Den är någonstans under

Hälsningen från 1930-talet innehöll flera tidningar – bland annat Göteborgs-Posten.

huset, och nu gräver man ju på vissa ställen under huset och stöter man på den är det spännande. Men vi letar inte aktivt efter den, det är ju svårt eftersom det är ett stort hus, säger Carina Sjöholm.

Det är inte det enda fynd från historien som gjorts under renovering­en av museet. Bland annat har man hittat en välbevarad väg från 1700-talet och resterna av en

köksbyggna­d och ett stall.

Enligt Carina Sjöholm ska man nu gå igenom paketets innehåll och ta till vara det i Sjöfartsmu­seets arkiv.

– Vi jobbar mycket med att spåra historien bakåt så det är ju kul att få en sådan här present, säger hon.

 ?? Bild: Henrik Witt ??
Bild: Henrik Witt
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden