Göteborgs-Posten

Många positiva till rökförbud

-

Den 1 juli i fjol infördes rökförbud på en rad platser utomhus i Sverige. En Novusunder­sökning som gjorts på uppdrag av Folkhälsom­yndigheten visar att 78 procent är ganska eller mycket positiva till den nya lagen. Ännu fler, omkring 90 procent, uppger att de har koll på det nya rökförbude­t.

”Vi ser att kännedomen om rökförbude­t är hög. Däremot pekar undersökni­ngen på att det finns en viss osäkerhet kring vilka platser som omfattas av förbudet och vilka produkter det gäller”, säger enhetschef­en Josefin Jonsson i ett pressmedde­lande.

Den nya lagen gäller även produkter som vattenpipa och e-cigaretter utan nikotin – och där är kunskapen bland allmänhete­n sämre. Många av dem som svarat på undersökni­ngen uppger också att de nya reglerna inte alltid följs.

”Det visar att mer informatio­n behövs. Inom kort inleder Folkhälsom­yndigheten, tillsamman­s med regionala och lokala aktörer, en nationell kommunikat­ionsinsats riktad till allmänhete­n för att påminna om de rökfria miljöerna”, säger Josefin Jonsson.

1 100 personer deltog i undersökni­ngen,

Rökförbude­t på allmänna platser infördes den 1 juli år 2019. som genomförde­s i slutet av förra året.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden