Göteborgs-Posten

Spårvagnss­atsning på Hisingen försenas igen

- Etezaz Yousuf etezaz.yousuf@gp.se Anna Ekström anna.ekstrom@gp.se Gabriella Elbied Pettersson gabriella.elbiedpett­ersson@gp.se

Den nya spårvägen i Lindholmen och Frihamnen försenats ytterligar­e. Enligt trafikkont­oret kommer byggtidern­a påverkas av att det samtidigt pågår så många övriga byggprojek­t i stadsdelen. – Det är ett trångt område med mycket exploateri­ng, säger Christer Niland på trafikkont­oret.

Redan i april framkom det att den planerade spårvägen som ska byggas i Lindholmen och Frihamnen försenats med ytterligar­e två år.

Initialt skulle spårvägen stå klar 2022 men beskedet tidigare i vår var att projektet försenats till 2024. Men nu har spårvagnss­atsningen mött på ytterligar­e bakslag och trafikkont­oret meddelar att trafikstar­t inte kommer åtminstone förrän i slutet av 2025.

– Vi har uppdaterat vår tidsplan och haft mer fokus på att ordentligt bedöma byggtiden, säger Christer Niland, chef för avdelninge­n stora projekt på trafikkont­oret.

Enligt Niland orsakas framskjutn­ingen av att det finns en begränsnin­g för hur stor produktion­skapacitet som är möjlig.

– Det handlar om hur mycket maskiner och material man kan omsätta. Det här är ett trångt område där man har ganska mycket exploateri­ng, vilket gör att vi har en lägre möjlig produktion­skapacitet,

Den nya spårvägen ska gå genom Lindholmsa­llén.

säger Christer Niland.

– Vi omsätter mindre per dag och då tar det fler dagar helt enkelt.

Den nya spårvägen ska initialt kopplas ihop med Hisingsbro­n för trafik in till centrum och Lindholmen kommer att fungera som en sorts vändplats.

Sträckan ingår samtidigt i ett större projekt. 2029 är det trafikstar­t för projektets andra deletapp Hjalmar Brantingsp­latsen – Brunnsbo.

Och 2035 är det trafikstar­t för Lindholmen – Linnéplats­en, som antingen kommer innebära en bro eller tunneln över eller under älven från Stigberget till Norra Älvstrande­n.

– Det var flera bilar på platsen, men det är oklart hur många som var inblandade i olyckan. Men en personbil och motorcykel­n körde ihop, säger Johan Ljung.

Polisen utreder nu olyckan som bland annat grov vårdslöshe­t i trafik, olovlig körning och vållande till annans död.

– Det är bilisten som utreds för vållande till annans död, sen vems fel olyckan var får utredninge­n visa. Men det har gått väldigt fort, både för motorcykel­n och bilen, det kan både vittnesupp­gifter och bromsspår på platsen styrka.

I samband med olyckan larmades en ambulans till platsen, som även den var inblandad i ytterligar­e en olycka. På väg till olycksplat­sen med motorcykli­sten blev ambulansen påkörd bakifrån av en bilist.

Enligt Johan Ljung vid polisen ska ingen person ha skadats i den andra olyckan.

Johan Ljung Vakthavand­e befäl vid polisen region Väst

 ?? Arkivbild: Robin Aron ??
Arkivbild: Robin Aron
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden