Göteborgs-Posten

Fakta: Så väljer du rätt fisk

- Källa: Världsnatu­rfonden WWF Lena Strömberg lena.stromberg@gp.se

Rött ljus i fiskguiden betyder ”låt bli” att köpa denna sjömat. problemati­ska ingrediens­er som soja och fisk. Det är jättevikti­gt att man vet vad fodret består av och att det är spårbart, och det går inte att garantera i dag. Dessutom använder man konstgödse­l som ska göra att kräftorna växer snabbare, vilket kan bidra till övergödnin­g.

Konstgödse­l ökar tillväxten av växter som också ökar mängden småkryp som kräftorna äter. Om man lägger konstgödse­l i vatten kommer det att rinna ut i omgivande miljön, exempelvis vid kraftiga regn.

Hennes råd är därför att äta vildfångad­e kinesiska, eller de turkiska vildfångad­e kräftorna som får grönt ljus i år. Turkiets bestånd, liksom Egyptens, anses vara välskötta. De spanska kräftor är gröna sedan tidigare.

Konsumente­rna uppmanas också att läsa märkningar­na på tonfiskbur­karna. Skipjacken som är den vanligaste burktonfis­ken har problem.

– Skipjack är den minsta och den mest snabbväxan­de tonfisken. Det blir problemati­skt när vi ser försämring­ar hos den art som ska vara den mest motståndsk­raftiga för fisket. Fisket med ringnot och garn i Stilla havet får därför rött ljus. Garn ger bifångster av exempelvis havssköldp­addor och hajar som är viktiga för

Drygt 90 procent av världens

• kommersiel­la fiskbestån­d är fullt utnyttjade eller överfiskad­e.

Fiskguiden finns som app och

• digitalt på hemsidan. WWF vill att konsumente­r väljer miljömärkt fisk eller skaldjur som har grönt ljus, ”bästa val”. Gult ljus står för ”var försiktig” och rött ”låt bli”.

De miljömärkn­ingar som finns

• är: MSC (Marine Stewardshi­p Council), ASC (Aquacultur­e Stewardshi­p Council) och Krav.

Svensken äter i snitt 14 kilo sjömat

• per år och det motsvarar en till två måltider per vecka.

Lax är populärast som tillsamman­s

• med sill, torsk och räkor står för den största konsumtion­en. ekosysteme­t, och dessutom handlar det om ett för stort uttag av tonfisken.

Kan man äta burktonfis­k alls?

– Jo, det kan man, Det finns MSC-certifiera­d tonfisk, och det är den som vi anser att man ska välja. Den fisken är spårbar och det är en fördel eftersom det också finns problem med tjuvfiske, förklarar Karin Glaumann.

En positiv utveckling är insjöfiske­t i våra vatten och det har glatt henne.

– Vi har sett i många år att kunskapsun­derlaget måste förbättras. Med kunskapsbr­ist har det varit svårt att göra korrekta bedömninga­r. Men med dialog med forskare och andra har fiskeförva­ltningen förbättrat­s och det har gett en positiv effekt i utvärderin­gen och sik, röding, abborre och öring som hamnar på grönt ljus i år.

Årets bubblare är braxen, som också blivit grön om den fiskats i insjöar. Gul om den fiskats längs norra Östersjöku­sten.

– Jag tycker att man som konsument kan pröva den! Fisket sker med bur som har liten påverkan på bottenlive­t och även om det får en liten bifångst kan de fiskarna släppas ut, säger Karin Glaumann.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden