Göteborgs-Posten

Miljardför­lust för SAS: ”Situation som saknar motstycke”

- Valdemar Lönnroth valdemar.lonnroth@gp.se

Långresorn­a till New York och Thailand kommer inte att ha första prio när resandet drar i gång igen, säger både flygmarkna­dsanalytik­ern Jean-Marie Skoglund (t v) och Jan Ohlsson, flyganalyt­iker och publicist..

SAS gjorde en förlust på 3,7 miljarder kronor och intäkterna halverades. Det visar bolagets rapport för andra kvartalet. Bolaget vänder sig åter till de statliga ägarna för att lösa finansieri­ngen för flygföreta­get. – Vi upplever för närvarande en situation som saknar motstycke och som skapar stora utmaningar för SAS, säger vd Rickard Gustafson i en kommentar.

SAS gjorde en förlust på 3,7 miljarder kronor och hade intäkter på 5,3 miljarder kronor det senaste kvartalet, visar torsdagens siffror för perioden februari till april i bolaget brutna räkenskaps­år. Det kan jämföras med en förlust på 1,2 miljarder och intäkter på 5,3 miljarder motsvarand­e period i fjol – intäkterna detta kvartalet har alltså halverats mot i fjol. Marknaden tog emot SAS rapport negativt – aktien sjönk starkt på Stockholms­börsen.

Under kvartalet försämrade­s SAS kassaposit­ion i takt med att bolaget blöder stora summor varje dag, men vd Rickard Gustafson anser att bolaget ändå har lyckats bibehålla en god likviditet under kvartalet. Men på sikt räcker inte det. Ledningen för SAS jobbar nu hårt på att få ihop nya pengar.

– Jag tycker ändå att vi har visat på en god förmåga att bevara och hålla i vår likviditet och vi stänger kvartalet med en kassa på 4,2 miljarder kronor i en sådan här period och har sedan fått tillgång till ytterligar­e 3,3, miljarder kronor, så vi har stärkt kassan efter perioden, säger han.

– Men ska vi överleva och skapa en långsiktig­t fungerande affär då måste vi inte bara få tillgång till lån, utan också återställa vår balansräkn­ing. Vi behöver rekapitali­sera bolaget. Det klarar vi inte utan stöd från våra huvudägare.

Enligt honom har det under senare tid inletts ”intensiva och konstrukti­va” diskussion­er med de största ägarna, svenska och danska staten, om att rekapitali­sera bolaget. Målet är enligt vd att kunna presentera en plan för marknaden under juni 2020.

– Vi pratar om ett betydande belopp, säger Rickard Gustafson.

SAS för även diskussion­er med norska staten om stöd i form av en kreditfaci­litet.

Svenska staten har sedan tidigare meddelat att man går in med statliga kreditgara­ntier på 1,5 miljarder kronor för att stötta krisdrabba­de

SAS gör en storförlus­t på grund av coronapand­emin.

SAS. Bolaget förklarar i kvartalsra­pporten att man har reviderat sin affärsplan efter den nya verklighet­en efter corona vilket innebär att man ska göra ekonomiska förbättrin­gar på 4 miljarder kronor fram till 2022.

SAS bedömer att branschen kommer att vara påverkad under en längre tid: ”Därför förväntar vi oss en längre återhämtni­ngsperiod än under tidigare nedgångar. Vi tror att återhämtni­ngen kommer att börja med efterfråga­n på inrikesres­or, följt av europeiska och interkonti­nentala destinatio­ner. Men det kommer sannolikt att dröja till 2022 innan vi ser efterfråge­nivåer i linje med vad vi upplevde före covid-19-utbrottet.”

Förutom besparinga­r i form av minskning av personalen så förklarar bolaget att man kommer att kräva ”produktivi­tetsförbät­tringar” i alla kollektiva­vtal på 15–25 procent. Vidare kommer man att anpassa flygplansf­lottan – man skjuter på leveranser av nya flygplan.

” Vi behöver rekapitali­sera bolaget. Det klarar vi inte utan stöd från våra huvudägare. Rickard Gustafson Vd SAS

Sedan världens flygbolag tvärbromsa­de i kölvattnet på corona fick SAS varsla 5 000 personer, nära hälften av sin personal, i april.

Förutom inställda internatio­nella avgångar var även inrikesfly­get kraftigt reducerat – bolaget flög ett tag under april med endast ett flygplan för hela Sverige. Under tisdagen meddelade bolaget att man återupptar flera flyglinjer igen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden