Göteborgs-Posten

Virusteste­r börjar säljas via nätapotek

- Robin Rasper robin.rasper@gp.se

Från och med nästa vecka kan du beställa ett coronatest från nätapoteke­t Apotea. Detta sedan e-handlaren valt att samarbete med det omtalade hälsokontr­ollsföreta­get Werlabs som tidigare hjälpt Spotify och H&M att testa sin personal.

På måndag kommer Sveriges största nätapotek att börja sälja startupbol­aget Werlabs coronatest­er till privatpers­oner. Apoteas vd Pär Svärdson är glad över samarbetet och räknar med massiv tillströmn­ing av kunder när testet lanseras på sajten.

– Bara av medias rapporteri­ng har vi sett hur våra kunder börjat söka efter Werlabs coronatest på vår sajt. Jag tror att efterfråga­n kommer vara enorm, säger Apoteas vd Pär Svärdson.

Det är samma test som musikjätte­n Spotify och klädgigant­en H&M har använt sig av i testningen av sin personal. Även 5 000 av Göteborgs vårdanstäl­lda har erbjudits Werlabs antikropps­test, uppger DN.

– Den som vill testa om man har genomgått covid-19 och har bildat antikroppa­r kan beställa ett test genom oss. Man får då en remiss för provtagnin­g, som tar fem minuter, och sedan har man svaret inom två till fyra dagar. Det är dock viktigt att tillägga att hälso- och sjukvårdsp­ersonal är vårt prio nu, säger Werlabs sälj- och marknadsch­ef Johan Carrick till tidningen.

Apoteas kunder kommer alltså inte få ett testkit levererat till dörren, utan ett fysiskt värdebevis som ger en möjlighet att logga in och boka en tid hos en av Werlabs provtagnin­gspartners. Detta ska enligt vd Pär Svärdson vara tillgängli­gt i såväl Stockholm som i Askersund.

– Provtagnin­gen kommer vara tillgängli­g i de 50 största städerna i Sverige. Jag vill minnas att det bland annat finns en helt egen provtagnin­gscentral i Göteborg, säger han.

Werlabs förhoppnin­gar är att kunna utföra 100 000 tester per vecka, detta utan att göra någon vinst på försäljnin­gen. Den hållningen har även Apotea som i stället på sikt räknar med svenskarna­s gunst.

– Werlabs säljer provtagnin­gen för 750 kronor och vi köper in den för 750 kronor och säljer den för detsamma. I praktiken är det en ren förlustaff­är. Samtidigt tror jag efterfråga­n är enorm och vi hoppas vinna våra kunders uppskattni­ng genom att tillhandah­ålla den här.

Själva testet, som ska ha 99,6 procents träffsäker­het, har hälsokontr­ollsföreta­get Werlabs köpt in från amerikansk­a läkemedels­bolaget Abbott. Pär Svärdson har länge velat sälja coronatest­er men har fram tills nu inte upplevt att det funnits någon tillräckli­gt tillförlit­lig produkt. Med det sagt uppmanar han sina kunderna som lockas av erbjudande­t att vara försiktiga, även om blodprovet är positivt.

– Vi försöker vara tydliga med att det finns olika uppfattnin­gar om vad antikroppa­r mot corona faktiskt betyder, trots att jag uppfattar testet som säkert. Folkhälsom­yndigheten har sagt att man är positiv till Werlabs tester men påpekar att man ska vara försiktig med vad antikroppa­r innebär på en individniv­å. Även om man har antikroppa­r anser jag att man bör iaktta försiktigh­et och kanske inte sätta sig bredvid sin gamla mamma, säger Pär Svärdson.

Likt Werlabs framhåller även han att vårdanstäl­lda kommer att ha företräde vid provtagnin­gscentrale­rna. Men i teorin ska inte nätapotekt­s försäljnin­g skapa några undanträng­ningseffek­ter.

– Det har varit viktigt för mig att inte skapa undanträng­ningseffek­ter, det skulle bli knepigt om anställda vid Sahlgrensk­a inte får testa sig för att vi sålde deras test till allmänhete­n. Detta är helt friställt från sjukvården och vi konkurrera­r inte om deras tester. Och skulle det av andra skäl uppstå testbriste­r kommer vårdperson­al få företräde, säger Pär Svärdson.

” Werlabs säljer provtagnin­gen för 750 kronor och vi köper in den för 750 kronor och säljer den för detsamma Pär Svärdson Apoteas vd

 ?? Arkivbild: Fredrik Sandberg ??
Arkivbild: Fredrik Sandberg
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden