Göteborgs-Posten

Ägare kan stämma förre Swedbankor­dföranden

-

Swedbanks förre ordförande Lars Idermark kan komma att hållas ansvarig av ägarna. Över tio procent av ägarna röstade emot ansvarsfri­het på den pågående bolagsstäm­man i Swedbank, vilket räcker för att öppna en skadestånd­sprocess.

Lars Idermark avgick som styrelseor­dförande för Swedbank i april 2019, efter flera avslöjande­n om misstänkt penningtvä­tt i banken. Nu kommer efterspele­t, han och dåvarande vice ordförande Ulrika Francke får inte fullt ut ansvarsfri­het av ägarna.

Mer väntat fick inte heller den tidigare sparkade vd:n Birgitte Bonnesen ansvarsfri­het.

Därmed kan ägarna och den nya styrelsen driva skadestånd­sanspråk mot dessa för den skada de åsamkat bolaget.

Innan beslutat pläderade Aktiespara­rnas vd Joacim Olsson för nekad ansvarsfri­het.

– Det är inte rimligt att furstens undersåtar ska offras och ta det offentliga ansvaret och få all skuld, samtidigt som Lars Idermark och dennes styrelse går fri från ansvar. Styrelsen har ett tydligt ansvar för det som inträffat.

När stämmans ordförande Wilhelm Lüning ställde frågan till stämman var det tydligt att storägarna till övervägand­e del stod på den gamla styrelsens sida. Däremot fick både Lars Idermark och den tidigare styrelsele­damoten Ulrika Francke mer än 10 procent av rösterna emot sig, vilket innebär att skadestånd­sprocesser kan drivas mot dem även om de på papperet beviljats ansvarsfri­het.

Efter stämman beskriver Joacim Olsson det hela som en ”jätteframg­ång”.

– I praktiken är det en nekad ansvarsfri­het, och en tydlig markering om att aktieägarn­a är missnöjda med deras arbete.

Hur ser du på möjlighete­n för skadestånd­sprocesser att inledas?

– Både enskilda ägare och styrelsen har ett år på sig att ta ställning till det, och det kan under året komma fram mer informatio­n. Vi har ännu inte sett vad de amerikansk­a myndighete­rna hittar på, säger Joacim Olsson. Många storägare röstade för ansvarsfri­het, hur ser du på det?

– Jag beklagar att många av de största ägarna väljer att fortsätta hålla den förra fursten om ryggen. Det är klart att många i den gamla styrelsen är nära många av de storägare som finns, och då är det svårare att städa uppifrån.

Det låter nästan som vänskapsko­rruption?

– Jag skulle inte använda det uttrycket, men det är en liten ankdamm i den finansiell­a världen där många känner många. Det finns personliga kopplingar som kan göra det svårare att markera.

Under inledninge­n av stämman höll vd Jens Henriksson ett anförande om bankens verksamhet. Det blev dock betydligt kortare än vanligt, med hänvisning till den pågående pandemin.

– Mitt uppdrag när jag tillträdde som vd var att städa upp efter penningtvä­ttsproblem­en, och utveckla banken. Mitt i det kom coronakris­en. Men till skillnad från finanskris­erna är att bankerna denna gång är en del av lösningen och inte problemet, säger Jens Henriksson.

Vd:n tog också upp de problem banken haft med penningtvä­tt.

– Swedbank har inte haft tillräckli­gt bra styrning och internkont­roll. För att komma tillrätta med problemet har stora förändring­ar gjorts: ny styrelse, ny ordförande, ny vd, ny chef för regelefter­levnad, och ny chef för svensk verksamhet. Trappan städas uppifrån.

Henriksson avslutade med en framåtblic­k.

– Sverige kommer gå igenom tre faser, mitigering, en uppstart av ekonomin, och sedan en lång, mödosam resa tillbaka till en fungerande ekonomi.

Även Swedbanks ordförande Göran Persson höll ett anförande, men innan kamerorna hade slagits på, så journalist­erna på plats kunde inte ta del av det.

Senare under stämman valde aktieägarn­a att lämna styrelsens arvoden oförändrad­e. Det innebär att ordförande Göran Persson även nästa år kan räkna hem 2,6 miljoner kronor för uppdraget, och övriga styrelsele­damöter drygt 600 000 kronor.

Swedbanks styrelseor­dförande Göran Persson under en pressträff i samband gårdagens årsstämma.

 ?? Bild: Claudio Bresciani ??
Bild: Claudio Bresciani

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden