Göteborgs-Posten

Omfattande brittisk smittspårn­ing har inletts

-

Med hjälp av 25 000 smittspåra­re, 20 000 provtagare och 7 000 kliniker, påbörjar England arbetet med att kontakta samtliga som testats positiva för att få reda på vilka de varit i nära kontakt med.

Under torsdagen inledde England ett omfattande test- och smittspårn­ingsprogra­m, det senaste vapnet i kampen mot det virus som tagit över 46 000 britters liv.

Ambitionen är att test- och smittspårn­ingsprogra­mmet dagligen ska kunna testa 10 000 personer samt spåra de personer som de testade varit i ”nära kontakt” med.

Att vara i nära kontakt definieras här som att befinna sig närmare än två meter under en period på 15 minuter eller längre. Alla som misstänks ha varit exponerade kommer att behöva isolera sig i hemmet, även de som saknar symptom.

Hälsominis­ter Matt Hancock konstatera­de i samband med lanseringe­n av programmet att det är en ”medborgerl­ig skyldighet” att hjälpa myndighete­rnas försök att spåra smittan.

– Det är oerhört viktigt för alla som får symptom... att omedelbart isolera sig i hemmet, att testa sig,

Storbritan­niens hälsominis­ter Matt Hancock under en tidigare presskonfe­rens om coronaläge­t i landet.

och att inte gå ut, säger Matt Hancock till BBC radio.

Programmet bygger på invånarnas samarbetsv­ilja då det inte kommer att vara straffbart att vägra att delta.

Premiärmin­ister Boris Johnsons viktigaste rådgivare Dominic Cummings uppmanar även han engelsmänn­en att frivilligt delta.

Cummings har senaste tiden varit i blåsväder sedan han själv brutit mot Storbritan­niens strikta utegångsfö­rbud genom att resa över

40 mil bara några dagar efter att britterna uppmanades att stanna hemma för att bromsa virusutbro­ttet.

I nuläget är test- och smittspårn­ingsprogra­mmet endast är i bruk i England har Storbritan­niens övriga riskdelar Skottland, Wales och Nordirland meddelat att de snart kommer att ta liknande program i bruk.

 ?? Arkivbild: Andrew Parsons ??
Arkivbild: Andrew Parsons

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden