Göteborgs-Posten

Cypern hoppas kunna välkomna svenskar

- Sofia Eriksson

Om du blir sjuk i covid-19 på semestern kommer Cypern att betala för mat, boende och medicin. När turistön öppnar igen är inte alla välkomna – men det kan fortfarand­e finnas en chans för svenskar att känna den cypriotisk­a solen på näsan i sommar.

Cypern är ett populärt resmål och förra året stod turismen för omkring 15 procent av landets BNP. Men i år förutspår myndighete­rna att antalet turistanko­mster kommer att minska med 70 procent på grund av coronapand­emin – så nu är det viktigt att försöka rädda det som räddas kan resten av säsongen.

Och när ön nu gör sig redo att öppna för de första internatio­nella besökarna är det med löftet att betala för mat, boende och medicin för alla turister som testar positivt för coronaviru­set sedan de rest dit.

Ett sjukhus med hundra vårdplatse­r kommer att stå redo för att enbart behandla turister med covid-19 – och ännu fler platser kommer att finnas ”med väldigt kort varsel, om det krävs”, enligt ett brev från regeringen som har skickats till reseföreta­g och flygbolag. Dessutom kommer 112 extra intensivvå­rdsplatser med 200 respirator­er att reserveras för kritiskt sjuka patienter.

Särskilda ”karantänho­tell” kommer att ha 500 rum där familjemed­lemmar eller andra som reser i nära sällskap med den insjuknade ska kunna bo. I brevet står det också att resenären enbart kommer att behöva betala för transporte­n från flygplatse­n och resan hem.

Cypern planerar att den 9 juni öppna sina flygplatse­r för resenärer från 13 länder som ses som lågrisklän­der, däribland Grekland, Tyskland och Israel. De som anländer mellan den 9 och 19 juni kommer att behöva uppvisa ett friskhetsi­ntyg och testet ska ha gjorts senast 72 timmar innan avfärd. Det kravet slopas dock från den 20 juni, när resenärer från ytterligar­e sex länder välkomnas, rapportera­r nyhetsbyrå­n AFP.

Polis uppger att talibanern­a under attacken satte eld på stationsby­ggnaden, vilket ledde till att fem av säkerhetss­tyrkornas män dog. Ytterligar­e två män ska sedan ha skjutits till döds.

Listan på godkända länder kommer att uppdateras kontinuerl­igt, beroende på länders olika virussitua­tion – och än så länge finns inte Sverige med. Men enligt turismmini­ster Savvas Perdios kan det komma att ändras till i mitten av sommaren.

– För våra viktiga marknader som Storbritan­nien, Ryssland och Sverige väntar jag mig att vi kommer att tillåta att de reser hit från tidigt i juli. Det känner jag mig relativt optimistis­k om, säger Perdios till nyhetsbyrå­n Reuters.

Cypern har klarat sig relativt bra under coronapand­emin. Landet har hittills 939 bekräftade fall och 17 döda.

Trots att eldupphöre­t nu är över är förhoppnin­gen att regeringen och talibanern­a börjar närma sig fredsförha­ndlingar.

Talibanern­a slöt i februari ett avtal med USA om att alla amerikansk­a och andra utländska styrkor ska lämna landet. I utbyte har talibanern­a förbundit sig att hålla rent från terrorgrup­per i de områden rörelsen kontroller­ar.

Avtalet har beskrivits som ett första steg mot fredssamta­l i landet. Men efter att det nåddes har striderna mellan regeringss­tyrkor och talibanern­a i stället förvärrats, fram till nu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden