Göteborgs-Posten

Julklappen banade väg för Bennys långa yrkeskarri­är

-

Intresset för att experiment­era och laga saker har Benny Birgersson haft sedan barnsben. Han fick tillåtelse att hoppa av skolan i årskurs 8 och redan som 15-åring hade han fast jobb på en verkstad för bilelektro­nik. 23 år gammal startade han sedan en egen firma i samma bransch, ett företag som fortfarand­e blomstrar.

– Redannär jag var liten plockade jag ofta ner cyklar och satte ihop dem igen. Sedan blev det moppar och bilar och det har jag fortsatt med, säger Benny Birgersson.

En favoritjul­klapp för den mycket unge Benny var ”Den lille elektriker­n”, en experiment­låda som kunde få lampor att blinka och lysa. Jättespänn­ande tyckte Benny.

– Det var kul att se att man kunde få något att fungera.

Och ju mer jag kunde fixa och reparera desto säkrare och nöjdare blev jag. Jag har alltid varit enveten och ger mig aldrig förrän jag har hittat lösningen.

– Att det var en bra start för ett liv som bilmekanik­er tänkte jag förstås inte på just då.

Men snart skulle vägen visa sig. Skolan var ingen hit för Benny.

– Jag hade nog någon mild form av dyslexi fast den aldrig blivit diagnostis­erad. Det betydde att läsningen gick trögt. Med åren har det blivit mycket bättre så jag klarar mig utan problem nu, men jag har nog bara läst en bok från pärm till pärm i hela mitt liv.

Den boken var ”Rötter” av Alex Haley, en riktig tegelstens­roman. Inte vad man skulle gissa som förstabok för en person med mild dyslexi.

– Men det var både kusligt, spännande och intressant att läsa om hur afrikanern­a tvingades till USA och utnyttjade­s som slavar i generation­er så jag kunde inte sluta.

Benny gjorde pryo i åttan på en verkstad för bilelektro­nik. Sista halva terminen i åttan jobbade han praktiskt taget heltid där.

– Både rektor, pappa, förestånda­ren på bilfirman och jag var överens om att jag lika

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden