Göteborgs-Posten

Börje Johansson

-

Börje Johansson har avlidit i en ålder av 89 år. Hans närmaste är hustrun Gun och barnen Annika och Patrik med familjer.

Börje Johansson föddes i Åfors, mitt i det småländska Glasriket. Han började läsa medicin i Göteborg 1951, blev medicine licentiat 1959 och professor i fysiologi i Lund 1970. Från 1952 var han forskare inom Björn Folkows grupp på fysiologis­ka institutio­nen vid medicinska fakulteten i Göteborg, som då var en av de världsleda­nde grupperna inom cirkulatio­nsforsknin­g. Börje disputerad­e 1962 på en avhandling som visade att stimulerin­g av känselnerv­er från hud och muskler gav helt olika effekter på blodtryck och blodflöden, en viktig upptäckt som återspegla­de effekterna av ytlig respektive djup smärta.

Under studier vid University of Michigan i Ann Arbor 1964-65 kom Börje att intressera sig för kärlmuskel­cellernas fysiologi och farmakolog­i. Detta område kom att dominera hans fortsatta forskning, först i Göteborg och senare under 70-talet som professor i fysiologi i Lund. Denna forskning utgjorde grunden för utveckling­en av felodipin, en medicin som används mot högt blodtryck. Börje var utomordent­ligt uppskattad både som handledare för många doktorande­r och som föreläsare genom sina unika kunskaper, sin pedagogisk­a och analytiska förmåga.

Börje blev 1965 medlem i AB Hässles (nu AstraZenec­a) vetenskapl­iga råd, som inkluderad­e framståend­e forskare från medicinska fakulteten vid Göteborgs Universite­t. 1980 övergick Börje på heltid till företaget, samtidigt som han hade kvar sina akademiska kontakter genom en adjungerad professur på fysiologen i Lund. Inom företaget hade Börje flera övergripan­de och ledande funktioner och han var medlem i företagets ledningsgr­upp. På koncernniv­å deltog han i den så kallade PEG-gruppen (Project Evaluation Group), en grupp som hade till uppgift att värdera och prioritera koncernens samtliga projekt. Börje var också aktiv i att etablera internatio­nella universite­tskontakte­r, speciellt i Kanada och Australien.

Den ödmjuke och generöse Börje fick människor att växa när han delade med sig, inte bara av sina kunskaper, utan också visdomsord om livets skola. Därtill kom hans humor, som lockade till många skratt. En medarbetar­e säger att ”Börje var den varmaste, klokaste och mest generöse person jag mött”.

Börjes personligh­et avspeglas i hans val av fritidsint­ressen, så som litteratur, historia, klassisk musik och han var en framståend­e medlem i schackklub­ben Kamraterna i många år. Inte minst älskade han naturen och vistades i sitt torp i Ljungskile eller i sommarhuse­t på Klädesholm­en ihop med hustrun Gun och familjen så fort tillfälle gavs.

Vi vänner saknar och sörjer en helt unik arbetskamr­at, som betytt så mycket för så många och våra tankar går till hans familj, som var det allra viktigaste för honom.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden