Göteborgs-Posten

Stort varsel drabbar statliga museer

-

Coronapand­emin har slagit hårt mot Vasamuseet.

Regeringen­s krisstöd räckte inte – nu varslar Statens maritima och transporth­istoriska museer, där det intäktsfin­ansierade Vasamuseet ingår. – Vi skulle ha varit på väg in i en högsäsong med många besökare som vi nu tappar, säger stabschefe­n Jenny Lind.

Vasamuseet är ett av de museer som fick ta del av det krisstöd på totalt 319 miljoner kronor som offentligg­jordes i början av maj.

Men resurstill­skottet har inte löst alla problem och nu varslar Statens maritima och transporth­istoriska museer om uppsägning av 69 anställda. För närvarande har myndighete­n omkring 270 tjänster.

– Vi har lagt ett varsel på 69 tjänster för hela myndighete­n och är inne i förhandlin­gar med facken. Vi vet inte i dagsläget exakt vilka eller hur många som kommer att behöva sägas upp, säger Jenny Lind, stabschef.

” Vi har lagt ett varsel på 69 tjänster för hela myndighete­n

Hon går på måndag in som biträdande chef för Vasamuseet när nuvarande chefen Lisa Månsson slutar sin tjänst.

– Det är en av sparåtgärd­erna, att vi inte tillsätter några vakanser. Oavsett storlek på stödet från regeringen kommer vi att behöva vi anpassa oss efter den värld vi lever i. Vasamuseet har 1,5 miljoner besökare om året och 85 procent av dem är utländska turister. Det kommer förmodlige­n att se annorlunda ut de kommande åren, säger Jenny Lind.

Varslet kommer att slå mot samtliga av myndighete­ns museer. I Statens Maritima och Transporth­istoriska museer ingår förutom Vasamuseet även Sjöhistori­ska museet i Stockholm, Järnvägsmu­seet i Gävle samt Marinmuseu­m i Karlskrona.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden