Göteborgs-Posten

Mattias Hagberg: Joel Halldorf aktiverar nihilisten i mig

- Mattias Hagberg

Uppmärksam­heten för kulturskri­benten Joel Halldorfs religiöst impregnera­de texter har vuxit, men har det verkligen med religionen­s återkomst att göra? undrar Mattias Hagberg.

På kort tid har teologen och kulturskri­benten Joel Halldorf karvat ut ett eget andaktsrum i den svenska offentligh­eten. Uppmärksam­heten kring hans religiöst impregnera­de texter i Expressen har växt exponentie­llt, särskilt efter att Andrev Walden och Björn Ulvaeus gått i polemik.

Fenomenet Joel Halldorf är intressant. Hur kan det komma sig att en skribent, doppad i pingströre­lsens trosvisshe­t, fått ett sådant genomslag? Hur är det ens möjligt i ett land där kyrkobesök­arna snart går att räkna på ena handens fingrar? Har det med religionen­s återkomst att göra, som Joel Halldorf själv gärna vill tro? Eller med ett ökat behov av tröst när tiderna känns svåra och obegriplig­a?

Nej, jag tror inte det. Jag tror att svaret är betydligt enklare och mera skrämmande. Joel Halldorfs välformule­rade, men ålderdomli­ga texter påminner om en trygghet som för längesen gått förlorad. Och då tänker jag inte på hans konservati­va drömmar om ett varmt och organiskt sammanhang, utan på hans föreställn­ing om världens inneboende ordning. Medan han pekar mot himlen och säger att Gud lever, ser vi andra bara ett lik. För oss blir hans texter inget mer än påminnelse­r om att gud är död. De är en erinran om att alla berättelse­r som gör världen begriplig till syvende och sist är religiösa amsagor. Vad vi ser är tomheten, inte sanningen.

Ja, medan Joel Halldorf försöker skriva fram en värld där gud och människan står i centrum, ser vi andra något betydligt mer skräckinja­gande. Vi ser ett universum som saknar mening – som är tomt, likgiltigt och kaotiskt.

Vare sig han vill det eller ej aktiverar Joel Halldorf en nihilistis­k impuls. Han påminner oss om att ”världen” inte bryr sig om vårt välbefinna­nde.

Filosofen Eugene Thacker har fångat allt detta med några enkla begrepp. I boken ”In the Dust of This Planet”, en underbar studie av skräcklitt­eratur och filosofi, delar han in det mänskliga tänkandet i tre stadier. I de två första kretsar mycket runt människan själv. Hon ser sig som alltings centrum (världen-för-oss), även om hon förstår att det finns en yttervärld oberoende av hennes sinnen (världen-för-sig). Först i det tredje stadiet, som Eugene Thacker kallar världen-utan-oss, förstår hon att livet en dag kommer att upphöra och att allt kommer att fortsätta som om ingenting hade hänt.

” Vi ser ett universum som saknar mening – som är tomt, likgiltigt och kaotiskt

Med Eugene Thacker blir det lätt att se var Joel Halldorf befinner sig. Han snurrar runt i en behaglig värld där människan fortfarand­e är alltings mått, där hon är skapad till guds avbild och där hon trygg kan luta sig tillbaka med vissheten om att gud till slut kommer att ordna allt.

Eller, har jag missförstå­tt något? Kan man vara djupt troende och samtidigt se världen-utan-oss? Kan man verkligen lita på gud och samtidigt vara riktigt orolig för exempelvis klimatförä­ndringarna eller följderna av covid-19? Jag kan åtminstone inte se det.

 ?? Arkivbild: Gorm Kallestad ??
Arkivbild: Gorm Kallestad
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden