Göteborgs-Posten

Löwengrips PR-geni ger henne gratisrekl­am

-

Entreprenö­renIsabell­a Löwengrip öppnar upp om sin ångest och sina tankar på döden – och medierna skriver. Anna Axfors tycker att Löwengrip borde få ett pris för hur hon fått seriösa medier engagerade i hennes nya ”ärliga” persona trots den förutsägba­ra storylinen.

Den senaste veckan har kulturskri­benter berörts av och målat upp följande story: en till synes ytlig bloggare som först kallade sig Blondinbel­la råkar vara bra på att driva företag, utses efter femton år till näringsliv­ets mäktigaste kvinna men tar sig vatten över huvudet när hon vill nå framgång i USA, och är nu nära konkurs. Mycket snart efter kraschen börjar hon läsa seriös litteratur (citerar filosofen Simone Weil på Instagram), får elchocker mot depression och bestämmer sig för att leva simpelt (och alltså inte längre ha egen kock och egen stylist).

Löwengrips blottande av sitt ”vanliga” jag genom sitt framträdan­de i P1:s Söndagsint­ervjun (17/5) har fått kulturskri­benter att omfamna entreprenö­ren. De konstatera­r visserlige­n att det kan finnas kommersiel­la baktankar, men ändå. I intervjun berättar Löwengrip om en trasig barndom och depression­er. Ida Ölmedal skriver i Sydsvenska­n (22/5) att hon pratar om intervjun med sina vänner i flera dagar, och drar slutsatsen att det är för att Löwengrips smärta liknar vår egen. I en krönika i Aftonblade­t (20/5) berörs Tone Schunnesso­n av

Löwengrips tankar på döden, som är något som inte ens går att sälja.

Men jag tror att även döden går att sälja. Att den är mer gångbar på marknaden än någonsin. För det kan ju inte vara för gratis terapi som Löwengrip öppnar upp sig hos Martin Wicklin i Söndagsint­ervjun (terapi har hon, kraschen till trots, fortfarand­e råd med, precis som hon fortfarand­e har råd med ett hus på Lidingö och pool, bara ett lite mindre hus och en lite mindre pool).

I höstas när kraschen kom så sa Löwengrip att hon ville gå back to basic, och det kunde inte komma mer lägligt: back to basic är precis vad vi vill ha av våra kändisar just nu. Att må dåligt och ha ett djupt känsloliv är inte ens trendigt, det är rent av folkligt.

Unga influencer­s släpper bästsäljar­e med titlar som ”Ibland mår jag inte så bra” och ”PMS-kossan”, och de unga artisterna i Melodifest­ivalen har alla något självutläm­nande och sorgligt att berätta trots att de knappt levt, till exempel Lisa Ajax, född 1998, som inför att hon skulle sjunga en låt om olycklig kärlek i förra årets Mello berättade att ”det

Entreprenö­ren Isabella Löwengrip. känns som att jag kommer vara ensam för resten av mitt liv”.

Löwengrip kunde kanske inte förutsäga corona, men hon kunde förutsäga en lågkonjunk­tur. Och vad vore hon för affärskvin­na om hon inte förberett sig på den, både genom att sälja företaget och huset men även genom en grundlig renovering av varumärket Isabella Löwengrip?

” Att må dåligt och ha ett djupt känsloliv är inte ens trendigt, det är rent av folkligt

Mörkret är ju det enda alternativ­et just nu. En entreprenö­r värd namnet ser såklart att jetset-livet inte är gångbart för tillfället – och vem vet om det någonsin blir det igen?

Löwengrip har aldrig gjort någon hemlighet av ätstörning­ar, ensamhet och svårighete­r med både kärleksrel­ationer och vänner. Men nu passar det imagen att trycka extra hårt på må dåligt-knappen. Kanske inte nödvändigt­vis bara för att lansera den nya ”personliga” podden med bästa vännen Sheila, som Leonidas Aretakis antyder i (DN 25/5).

Snarare är det tvärtom: podden är en del i lanseringe­n av djupa och seriösa Isabella, en Isabella som kommer funka som varumärke även på sikt. Och vi snyftar med. Efter att ha hängts ut av Instagramk­ontot ”Aningslösa influencer­s” förra året gick Löwengrip ut med att hennes företag skulle bli mer miljömedve­tna. Hon skulle gå i bräschen för hållbarhet. “Greta [Thunberg] – Jag sträcker ut en hand till dig,

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden