Göteborgs-Posten

Fakta: Bokmässor i världen 2020

- Caroline Widenheim caroline.widenheim@gp.se

Bokmässan är en viktig marknad för små förlag, som annars har svårt att nå ut i bruset.

lägga ner för mycket arbete på något som sedan måste ställas in. Kort därefter meddelade Norstedts förlagsgru­pp att man inte tänkte delta i en fysisk mässa.

Bokmässan presentera­de då sina två planer. Antingen skulle mässan genomföras som vanligt, eller så skulle den ske i digital form. Först nu kommer alltså den slutgiltig­a planen.

Hur har ni tänkt kring den här kritiken?

– När vi haft kontakt med förlagen har många uttryckt att de var

frågande i början, men allt eftersom vi har haft en löpande dialog har vi fått mycket positiv respons, säger Frida Edman.

– Det finns också lite olika skäl till att vi inte kunnat gå ut med ett sådant här besked i medier, bland annat en del juridik som vi måste förhålla oss till. Vi måste titta på vilka avtal och samarbeten vi har och helt enkelt göra om dem. Det har varit viktigt för oss att gå rätt tillväga. Och med fyra månader kvar tycker vi att vi ligger i ganska god tid för att man ska kunna genomföra det här. Vi har ställt om från

• något vi gjort i årtionden till något helt nytt.

Har det här skadat er relation till förlagen?

– Jag tror snarare att det har stärkt relationen till många förlag. I stället för att ställa in helt gör vi en satsning i år. Just nu känner vi en otrolig samarbetsv­ilja och kraft i det, säger Oskar Ekström.

ligger på Sydafrika, i samarbete med bland annat det sydafrikan­ska kulturdepa­rtementet och National Library of South Africa. Två inspelning­splatser kommer därför att byggas upp i Johannesbu­rg respektive Kapstaden. Sydafrika kommer dessutom att återkomma som temaland på mässan 2022.

Mässan har tidigare år haft en rad namnkunnig­a, internatio­nella gäster, som Caitlin Moran, Jamaica Kincaid och Han Kang. I år blir det betydligt svårare, i och med de reserestri­ktioner som kan tänkas ligga kvar även i höst.

– Det kanske blir något internatio­nellt gästspel, men det presentera­r vi först i augusti i så fall. Annars bestämde vi ganska tidigt att det här blir en mässa med fokus på svensk litteratur i första hand, säger Oskar Ekström.

Under våren har såväl TV-program som scensamtal och konserter flyttat över till internet, med varierande framgång. När Bokmässan började flagga för en digital lösning i slutet av april möttes det av viss skepsis hos några av de deltagande förlagen.

Polaris Jonas Axelsson sa i en intervju med SVT:s Kulturnyhe­terna att han hoppades att man snarare skulle ställa in mässan än sända den digitalt: ”Jag tror att det kommer vara väldigt svårt att åstadkomma någonting som vi i slutändan vill kalla bokmässan, när det väl är dags. En digital bokmässa kommer inte sticka ut.”

Bokmässans strategi för att inte drunkna i mängden av livesändni­ngar på nätet, eller skrämma bort Zoom-trötta besökare, blir att satsa på tekniken.

– Vi insåg tidigt att det krävs en hög produktion­skvalitet, så alla inspelning­ar kommer att genomföras med minst tre kameror och en bildproduc­ent. Publiken kommer att kunna interagera med deltagarna genom en chatt. Om rekommenda­tionerna från Folkhälsom­yndigheten tillåter det kanske vi kan ha en liten studiopubl­ik.

 ??  ?? Tidigare har bokmässorn­a i London, Leipzig och Bologna, som vanligtvis anordnas under våren, ställts in eller ställt om till en digital version.
Sommarens bokfestiva­l i Zürich har ställts in, medan Frankfurts stora mässa kommer att genomföras i någon form i oktober.
Även barnboksfe­stivalen i Shanghai ser ut att genomföras som vanligt i november. Årets internatio­nella fokus
Tidigare har bokmässorn­a i London, Leipzig och Bologna, som vanligtvis anordnas under våren, ställts in eller ställt om till en digital version. Sommarens bokfestiva­l i Zürich har ställts in, medan Frankfurts stora mässa kommer att genomföras i någon form i oktober. Även barnboksfe­stivalen i Shanghai ser ut att genomföras som vanligt i november. Årets internatio­nella fokus
 ?? Arkivbild: Mia Höglund ??
Arkivbild: Mia Höglund

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden