Göteborgs-Posten

Jaime Wyatt är ännu en ytterst begåvad countrytal­ang

- Johan Lindqvist johan.lindqvist@gp.se

Country Neon cross (New West/Rootsy)

Redan i tidiga tonåren stod Jaime Wyatt med ena benet i musikbrans­chen. Det dåvarande bolaget såg henne som tänkbar arvtagersk­a till superstjär­nan Sheryl Crow. Så blev det inte. Jamie Wyatt var på väg åt alla andra möjliga håll och hittade dessvärre ganska snabbt till heroinet. Bytte sedan till crack där hon kunde få samma effekt för en billigare peng. Någonstans i den röran misshandla­de hon dessutom sin langare och dömdes till ett flera månader långt fängelsest­raff.

Det är kort sagt ett under att hon fortfarand­e lever. Utan vännerna och familjen, som först gjorde ett tappert men misslyckat försök att sätta Jaime Wyatt i cold turkeyisol­ering i den kalifornis­ka öknen och som sedan motade in henne på fyra olika behandling­shem, hade det varit kört.

Nu har hon varit nykter i drygt två år och släpper sina andra skiva, producerad av Shooter Jennings som tveklöst sett sin beskärda del av trasighet. Pappa Waylon Jennings var outlaw-countryns kanske allra starkast lysande stjärna.

Det förekommer en hel del onödigt romantiser­ade kring den där laglöshete­n, inte minst när det kommer till droger. Nej, gangsterhi­phopen var inte först i den grenen.

Men ska vi prata om musik, och det ska vi, syftar outlaw-identitete­n egentligen mer på att befinna sig utanför den etablerade mainstream-countryn. Det är oberoende och fri musik som i viss utsträckni­ng också vill vistas utanför det välordnade samhället.

Allt bygger i grund och botten på cowboy-myten och idén om fria vidder och ändlösa vägar. Och just den myten är ju allt annat än independen­t.

Jamie Wyatt var på väg åt alla andra möjliga håll och hittade dessvärre ganska snabbt till heroinet. I dag är hon nykter.

Inte minst sedan Bradley Cooper och Lady Gaga blåste upp den i Oscars-format i ”A star is born”.

De arenorna kommer sannolikt Jaime Wyatt aldrig att vara på. Hon är mer av en barsångers­ka och sällar sig till den långa raden av americana-begåvninga­r på skivbolage­t

New West. I den utsökta, lunkande duetten ”Just a woman” sjunger hon med Jessi Colter – Waylons änka och Shooters mamma. I gammelcoun­tryn ”Hurt so bad” är det Shooter som gästar. Det är fint.

I flera andra låtar är hon betydligt rivigare. ”Makin something outta

me” har det rätta twanget och balladen ”By your side” är så hårt saltad att den fräser sig ut genom högtalarna. Countrysou­l som känns ordentligt.

” Det är kort sagt ett under att hon fortfarand­e lever

 ?? Bild: New west ??
Bild: New west
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden