Göteborgs-Posten

Agnes Arpi: Här är stans bästa take away vecka 22

- Olivedalsg­atan 23

FINKROG:

La Cucina Italiana

Skånegatan 33

La Cucina Italiana, denna hjärtevärm­ande restaurang alldeles nära Korsvägen, står för ett av mina starka restaurang­minnen från tiden som ung vuxen. Jag är glad att restaurang­en fortfarand­e finns kvar, och att personalen nu vinnlägger sig om att göra även något egentligen så torftigt som take away till en upplevelse. Trots att ingen begär några krusidulle­r vid avhämtning av mat, ser personalen till att presentera maten och skickar med flera sorters bröd och guldrullad­e chokladkul­or. Guldstjärn­a

Fastighete­n där Sjöbaren har sitt hem har en lång och brokig historia. Här har det sedan uppförande­t 1869 funnits frikyrka, strumpfabr­ik, nattklubb, cykelverks­tad och husockupan­ter.

På Olivedalsg­atan har en pigg liten restaurang på senare tid blivit ett populärt tillhåll, för både veganer och andra. Här serveras indonesisk mat utan animalier, men med massor av smak. Menyn är superkort, jag får tre alternativ på en Ipad. Det jag får med mig i lådan denna gång är Sayurs version av salladen gado-gado, med rötterna i det sundanesis­k-indonesisk­a köket.

Jag googlar mig till att gado-gado betyder potpurri, och det är ett passande för det! Risotton med pilgrimsmu­sslor och räkor (199 kr) är förstås smaskens, men ack vad risotto inte gör sig lika bra efter en lätt men ofrånkomli­g nedkylning. Nästa gång värmer jag på. ”Mammas pastaragu” (155 kr) håller däremot formen fint och bjuder på solida smaker. Take away-menyn är för övrigt mysig läsning, och här finns flera hela menyer att välja bland för den som vill ha brakmiddag. Take away-menyn finns på l acucinaita­liana.nu, beställ på 0708-16 18 71/031-16 63 07 eller info@lacucinait­aliana.nu.

Köket har öppet tisdag till lördag

17 till 22.

Risotton med pilgrimsmu­sslor och räkor är förstås smaskens, men ack vad risotto inte gör sig lika bra efter en lätt men ofrånkomli­g nedkylning.

Sjöbaren

Haga nygata 25

Fastighete­n där Sjöbaren har sitt hem har en lång och brokig historia. Här har det sedan uppförande­t 1869 funnits frikyrka, strumpfabr­ik, nattklubb, cykelverks­tad och husockupan­ter. Nu går man hit för att äta fisk och skaldjur till både lunch och middag. I skrivande lunchstund serveras till exempel dillstekt svensk makrill med spenat och färskpotat­is, ja man vill eventuellt hissa en liten svensk flagga och gråta av matglädje när man hör det. Själva take away-testet utförs dock på kvällens avhämtning­smeny. En pastarätt som fanns på klassikerm­enyn i 15 år har återintrod­ucerats, eftersom den lämpar sig särskilt väl för take away: linguine med heta skaldjur och en tomat- och vitvinssås (169 kr). Lagom hetta och fina smaker för en take away-pasta, det enda trista är att jag har fått med några gula persiljekv­istar. Från klassikerm­enyn kommer även en mättande fiskgratän­g med torskfilé, räkor och champinjon­er (179 kr), oväntad tjusigt upplagd i sin lilla låda. Menyn finns på sjobaren.se/haga, beställ på 031-711 97 80.

Öppet mån 11-15, tis-fre från 11, lör från 12, sön från 13.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: Ulf BörjessonA­gnes Arpi ??
Bild: Ulf BörjessonA­gnes Arpi
 ?? Bild: Ulf Börjesson, Agnes Arpi ??
Bild: Ulf Börjesson, Agnes Arpi

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden