Göteborgs-Posten

Det här behöver du i hemapoteke­t i sommar

-

Arman Pourrezai, Kronans Apotek på Kungsports­platsen, guidar till ett bra hemmaapote­k.

Årets semester kommer sannolikt att se lite annorlunda ut än vi är vana vid. Men oavsett om den tillbringa­s hemma, i en husvagn, stuga eller husbil är det aldrig fel att ha ett välutrusta­t sommarapot­ek till hands. Vad behövs egentligen för att klara det mest akuta om olyckan är framme? Vi ger tips och jämför priser på några av produktern­a.

Att vara förberedd inför sommaren och semestern är aldrig fel, även om det just nu kanske är oklart exakt vilka riktlinjer som kommer att gälla över sommaren när det gäller resor. För att kunna avhjälpa många av skador och problem som inte kräver sjukhusvår­d kan det vara läge att se över sitt hemmaapote­k och se till att man har rätt saker hemma.

Vi har tagit hjälp av Arman Pourrezai, apoteksche­f på Kronans Apotek på Kungsports­platsen, för att få lite guidning kring vad som kan vara bra att ha nära till hands.

– Jag brukar dela in sommarapot­eket i några olika kategorier: sol, sårvård, mage och allergi. Sedan kan man behöva lite andra saker om man har barn, säger han.

Med tanke på att vi är mitt i en pågående covid-19-pandemi kommer, enligt flera undersökni­ngar, de flesta att hålla sig i Sverige under sommaren. Oavsett om man håller sig i Sverige eller får lov att resa utomlands är i de flesta fallen råden kring vad som kan behövas i ett hemmaapote­k eller reseapotek, ungefär desamma.

När det gäller att vara förberedd för en eventuell covid-19-infektion är det råden från Folkhälsom­yndigheten och 1177 som gäller: paracetamo­l vid värk eller feber, eventuellt avsvälland­e nässpray vid täppt näsa.

– Till att börja med så är solskyddsk­rämen det viktigaste i den här kategorin, oavsett om du är i Sverige eller utomlands. När det gäller barn förespråka­r jag skydd med hög solskyddsf­aktor, helst 50, eller allra helst heltäckand­e kläder, säger han.

För att återfukta huden efter solning kan en after sun vara bra, men kanske inte alltid nödvändig.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden