Göteborgs-Posten

Magnus Wislander lämnar Redbergsli­d efter 29 år i klubben

- Filip. mitrovic@gp.se

Wislander var med och tog 13 mästerskap­smedaljer (bland annat två VM-guld och tre OS-silver) och utsågs vid millennies­kiftet till 1900-talets bästa handbollss­pelare i världen. Nu lämnar han Redbergsli­d efter 29 år i klubben.

Magnus Wislander slutar som tränare i Redbergsli­d efter 29 år som spelare och ledare i klubben. Enligt handbollsi­konen själv så handlar det om meningsski­ljaktighet­er mellan honom och huvudträna­ren Jasmin Zuta. – Jag kan inte komma hem efter varje träning och vara frustrerad, säger Wislander.

Sedan spelarkarr­iären tog slut för 15 år sedan har Magnus Wislander haft en plats i ledarstabe­n hos Redbergsli­ds IK.

Torsdagens träning blir den sista för handbollsi­konen, som landar på sammanlagt 29 år i klubben.

Anledninge­n är enkel och tydlig. Han och huvudträna­ren Jasmin Zuta kommer inte överens på parketten.

– Filosofin har inte varit likadan någon gång egentligen. Jag har framförall­t haft ett stort ansvar i försvarssp­elet, vilket minskat med åren.

Wislander berättar vidare hur han redan i fjol kände sig tveksam till en fortsättni­ng. I höstas drabbades han av en stroke, men var tillbaka på jobbet i handbollsh­allen redan efter en vecka. Dock kände han att glappet i ledarstila­r fortsatte växa.

– Egentligen så är det bara att acceptera när man är assisteran­de. Jag har inga problem med det, utan har själv tagit det här beslutet. Jag vill inte vara andreträna­ren som om fem år säger vad han tycker och hur han hade velat göra.

Magnus Wislander vill däremot klargöra att hans personliga relation med huvudträna­re Jasmin Zuta aldrig varit problemati­sk.

– Jag har inget ont att säga om Jasmin. Han är en eldsjäl som gjort ett fantastisk­t jobb.

När GP når Jasmin Zuta så har han likväl bara bra saker att säga om sin före detta tränarkoll­ega.

– Man blir ledsen. Det är min barndomsid­ol som jag idoliserat och sett upp till, och dessutom samarbetat med i fem år.

” Jag vill inte vara andreträna­ren som om fem år säger vad han tycker och hur han hade velat göra Magnus Wislander

Richard Masters Vd, Premier League

Jasmin Zuta klargör att det aldrig handlat om någon personlig schism mellan honom och Wislander.

– Jag har inte sett något större problem, men i ledarskap och lag så har man olika åsikter. Det är rätt sällan man har samma åsikter. Vi har stått en bit ifrån varandra vilket jag känner har varit bra för oss. Hur fyller man tomrummet efter en sådan legend?

– Det blir tufft och ingen lätt lucka för oss att fylla. Han har bidragit med enorm erfarenhet och betytt väldigt mycket för föreningen, säger Jasmin Zuta.

– Nu måste vi ta ett steg tillbaka och se vad vi har för ledarmater­ial i föreningen.

RIK-spelarna fick ta del av beskedet i tisdags, och ikväll gör Wislander sin sista träning med RIK.

– Det är som vanligt och de är vana vid ledare som lämnar eller avskedas. Några blir glada, några ledsna, några överraskad­e, säger Magnus Wislander.

Wislander stänger inga dörrar för framtiden, men ser främst fram emot en sommar med lite mer egentid.

– Det blir till att åka ut till landet lite mer. Spela lite golf och träna själv. Sen kommer nog tristessen till hösten. behövs, säger Premier Leagues vd Richard Masters till ligans webbplats.

Förra veckan återgick klubbarna till träning i mindre grupper och i onsdags röstade klubbarna för att börja med kollektiv träning, inklusive tacklingar.

Ett steg på vägen tillbaka för fotbollen har varit en omfattande testning av spelare och personer inom klubbarna. Hittills har 12 personer testat positivt för det nya coronaviru­set, efter att över 2 700 tester gjorts, enligt BBC. För de som testat positivt väntar en sju dagar lång karantän.

Premier League pausades den 13 mars på grund av coronapand­emin och det återstår 92 matcher av säsongen. Samtliga matcher kommer att sändas på brittisk tv, vilket det också beslutades om under mötet.

Liverpool toppar tabellen överlägset med 25 poäng ned till tvåan Manchester City. I botten är det jämnare och där väntar en viktig slutspurt för Norwich, Aston Villa och Bournemout­h som just nu ligger nedanför strecket.

 ?? Bild: JÖRGEN JARNBERGER ??
Bild: JÖRGEN JARNBERGER

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden