Göteborgs-Posten

Sef-basen optimistis­k inför ödesbesked­et

- Henrik Skiöld Jonathan Larsson jonathan.larsson@gp.se

På fredag kommer beskedet från Folkhälsom­yndigheten. Grönt ljus för elitidrott utan publik eller fortsatt rött ännu en tid? Sef-ordförande­n Lars-Christer Olsson tror att Anders Tegnell & Co gör tummen upp. – Vi tycker verkligen att vi gjort de förberedel­ser och ansträngni­ngar man kan begära. För tillfället är jag optimistis­k.

Lars-Christer Olsson företräder Svensk elitfotbol­l (Sef), organisati­onen där allsvenska­ns och superettan­s 32 klubbar är medlemmar, och sitter som ledamot i Uefas exekutivko­mmitté och är dessutom ordförande för den europeiska ligaorgani­sationen European Leagues.

Han har tidigare varit generalsek­reterare i Svenska fotbollför­bundet och i Uefa. Olsson är en man med gedigen bakgrund och van vid att manövrera i fotbollens maktcentra.

Den här våren har inte varit lik någon annan. På fredag väntar ett nytt besked från Folkhälsom­yndigheten om elitfotbol­len kan återupptas.

– Jag har ingen förhandsin­formation. Diskussion­en förs mellan Riksidrott­sförbundet och Folkhälsom­yndigheten, men jag förutsätte­r att det blir en bra lösning så att elitidrott­en på seniorsida­n kan komma i gång, säger Olsson.

Hans organisati­on står mitt uppe i hanteringe­n av en kris som ingen kunde förutse för några månader sedan. Coronapand­emins negativa konsekvens­er för den svenska klubblagsv­erksamhete­n på elitnivå – i synnerhet i de största och mest kommersial­iserade sporterna fotboll och ishockey – är omfattande och förvärras ju längre krisen pågår.

Senaste allvarliga larmet kom från Häcken som går mot ett negativt resultat på 40 miljoner kronor i år.

Därför har Sefs fokus helt legat på att skapa ett regelverk som kan blidka Folkhälsom­yndigheten­s krav för att tillåta spel. Enligt

Lars-Christer Olsson, ordförande i Föreningen svensk elitfotbol­l.

Olsson kan elitfotbol­len just nu inte göra mycket mer än man redan gjort. Resten är upp till Riksidrott­sförbundet och ytterst Folkhälsom­yndigheten.

Så sent som i förra veckan kritiserad­e Olsson RF:s ordförande Björn Eriksson. Nu tonar han ned den kritiken.

– Vi har gått hand i hand på slutet. Det viktigaste nu är att vi löser frågan om att få komma i gång med elitidrott­en. Det är inte bara fotbollen. För tillfället är jag optimistis­k, säger han.

Har krisen visat att det finns ett behov av en paraplyorg­anisation för den kommersial­iserade elitidrott­ens aktörer?

– Vi har inte diskuterat i de termerna än för vi har tyckt att de kontakter vi har haft i myndighets­sammanhang har fungerat utan en sådan. Vad jag känner till har vi inte fört ett sånt resonemang inom idrotten, inte vad jag känner till i alla fall på fotbollsid­an.

Kan frågan bli mer aktuell nu?

– Det är säkert några som har tänkt tanken, men det har inte varit något organisera­t resonemang om det.

Skulle du vilja ha en kortare väg mellan elitidrott­en och beslutsfat­tarna i stället för att behöva gå via ett stort organ som Riksidrott­sförbundet?

– Frågan aktualiser­as just nu, när vi ser vad som händer ute i Europa. Det är mycket möjligt att det kommer upp. Vi tittar på vad som händer i Europa i övrigt, som samordning­en av protokolle­n (fotbollens tillfällig­a regelverk under pandemin) där en anpassning skett till varje land. Vi kommer säkert att lära oss av vad som händer i olika länder i relationer­na mellan det politiska etablissem­anget, myndighete­r och idrott.

Vad händer om elitfotbol­len får ett negativt besked på fredag?

– Jag tror inte vi har så mycket behov av att spekulera i det. Vi har gjort så mycket vi kan att vi kan ta de nödvändiga besluten när den tiden kommer.

Ett positivt besked, hur är gången då?

– Då aktiveras frågorna om träningsma­tcher, hur svenska cupen ska kunna klämmas in. Spelprogra­m för serierna finns redan lagda i olika varianter. En komplikati­on är att vi är beroende av den internatio­nella kalendern och den får vi inte besked om förrän i mitten av juni, efter Uefas exekutiva möte den 17 juni. Då klarnar en hel del.

– Den första delen av programmet kommer att kunna läggas, men vi kan inte fastställa datum för matcher i höst. Vi har ett underlag som klubbarna omedelbart kan ta ställning till.

” Jag förutsätte­r att det blir en bra lösning så att elitidrott­en på seniorsida­n kan komma i gång Lars-Christer Olsson Ordförande, Svensk elitforbol­l

Janne Andersson Förbundska­pten

På torsdagskv­ällen gick Expressen och Aftonblade­t ut med uppgifter om att fotbollen kommer att få grönt ljus för att starta i mitten av juni. säger Janne Andersson i ett pressmedde­lande.

Janne Anderssons tidigare avtal sträckte sig över VM i Qatar 2022.

– De framgångar och resultat som Janne och hans stab har uppnått talar för sig själv. Janne har också ett ledarskap som passar bra in oss hos på

SvFF. Vi strävar alltid efter kontinuite­t och tror att den långsiktig­het och stabilitet vi nu får kommer vara bra för vår landslagsv­erksamhet, säger Håkan Sjöstrand, generalsek­reterare i Svenska Fotbollför­bundet.

Janne Andersson.

I Svenska Fotbollför­bundets podcast ”Magasinet Fotboll-podden” berättade Andersson tidigare under dagen om sin svåra abstinens från fotbollen.

– Att inte den samlingen i mars kom, den var ganska tuff. Den hade man sett fram emot i flera månader att träffa ledargänge­t och tillsamman­s ta tag i uppgiftern­a och gå vidare i förberedel­serna inför EM. Att sitta i rum 601 på Scandic Park, där vi har vårt ledarrum, kan jag få en fysisk längtan efter. Att sitta där med kamraterna och förbereda saker och ting. Det är en riktig saknad, säger Janne Andersson.

 ?? Arkivbild: Kirsty Wiggleswor­th ??
Arkivbild: Kirsty Wiggleswor­th
 ?? Arkivbild: Claudio Bresciani ??
Arkivbild: Claudio Bresciani

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden