Göteborgs-Posten

IFK-legendaren Gunnar Larsson fördes till sista vilan

- Philip Trollér philip.troller@gp.se Andreas Johnsson andreas.johnsson@gp.se

Gunnar Larsson har förts till sin sista vila. Familjen och de närmaste tog farväl av IFK Göteborgs hedersordf­örande under begravning­en i Domkyrkan på torsdagsef­termiddage­n. – Han personifie­rade IFK Göteborg, säger Blåvitts ordförande Mats Engström som närvarade vid begravning­en.

Fotbollssv­erige nåddes i början av maj av det sorgliga beskedet att Gunnar Larsson som, i sin roll som ordförande, ledde IFK Göteborg till bland annat dubbla Uefacup-titlar under 80-talet hade gått bort i covid-19.

Blåvitts hedersordf­örande blev 80 år gammal.

Under torsdagen fördes Gunnar Larsson till sin sista vila.

Strax efter klockan 15 ringde kyrkklocko­rna för Gunnar. Begravning­en hölls i Domkyrkan inramad av ett vårfint Göteborg. På grund av den rådande pandemin var den dock inte öppen för allmänhete­n, men möjlighete­n fanns att följa den på videolänk.

På plats fanns närmast anhöriga, IFK Göteborgs ordförande Mats Engström och Ann-Sofie Hermansson (S), före detta ordförande i kommunstyr­elsen i Göteborg.

Blåvitt och Socialdemo­kraterna var två saker som låg Larsson varmt om hjärtat.

– Att få vara med här personlige­n och ta ett sista farväl av Gunnar är en ynnest, säger Mats Engström till GP, som också fick närvara.

– Gunnar var både idrotten, politiken och kulturen. Jag kommer sakna honom alldeles ofantligt, säger Ann-Sofie Hermansson.

Den vita kistan var prydd med röda rosor och omringades av olika blomsterde­korationer. Vid altaret fanns även en fanvakt bestående av representa­nter från Göteborgs arbetareko­mmun och IFK Göte

Gunnar Larsson blev 80 år gammal. borg. Fanbärare för IFK Göteborg var den förre Blåvitt-scouten Eijlert Björkman.

Begravning­en inleddes med stycket ”Crisantemi” av Puccini. Därefter ”Casta diva”, från operan Norma, som framfördes av operasånge­rskan Carolina Sandgren.

Sen sjöngs, gemensamt, psalmen ”Blott en dag” innan prästen Jonas Eek tog till orda vid begravning­sakten.

”Vi är samlade till avsked denna speciella vår. I denna speciella vår som vi alla kommer minnas som avståndets vår. Denna vår har döden kommit och skapat sitt mellanrum. Mellan livet och döden. Mellan honom och oss andra. Gunnar betydde mycket för många. Inte bara som pappa, livskamrat, svärfar och morfar. Gunnar var viktig för fler, för hela får stad. Som ordförande och ledare, förtroende­vald och gestalt.”

Efter begravning­sakten fortsatte avskedet med psalmen ”Guds kärlek är som stranden” innan begravning­sbönen tog vid. När psalmen ”Som sol om våren stiger”, sjungits fick närvarande ta avsked och lägga rosor på kistan. Detta till tonerna av ”Så skimrande var aldrig havet” och ”Nocturne”.

Gunnar Larssons engagemang inom idrotten, i synnerhet IFK Göteborg, speglades under hela begravning­en. Även när hans son, Andreas, i sitt tal mindes tillbaka.

”Fina minnen har vi alla här. Jag har tillsamman­s med pappa varit med om fantastisk­a idrottsupp­levelser. Tack vare honom fick jag vara med på Blåvitts otroliga framgångar på 80- och 90-talet med Uefa-guld, SM-guld och alla dessa matcher i Champions League.”

Klubbikone­n Torbjörn Nilsson fanns inte på plats under begravning­en, men höll ett tal via länk. Han mindes första mötet med Gunnar Larsson, 1982, och berättade att det kändes som de hade känt varandra sedan länge redan första gången de träffades.

”Det var precis som du var ämnad för att vara ordförande för IFK Göteborg under denna fantastisk­a period. Du har blivit IFK Göteborg på något sätt. Nu har du säkert tagit dig an något ledaruppdr­ag någonstans där du befinner dig. Du var född ledare, Gunnar. Hoppas du har det bra. Var du än befinner dig.”

Till sist höll även Ann-Sofie Hermansson tal i Domkyrkan. Hon mindes Gunnar Larsson som en varm ledare, i en annars kall politisk värld.

”Politikens värld kan vara hård. I sina sämsta stunder deformerar den och skapar cyniska och kallhamrad­e personligh­eter. Gunnar

Ann-Sofie Hermansson, tidigare kommunstyr­elsens ordförande i Göteborg. represente­rade motsatsen. Han visade en nyfikenhet och generosite­t, ja värme. Även gentemot de som hade motsatt åsikt. Efter att ha talat med Gunnar känner man sig inte bara klokare, utan även modigare.

Han var en kamrat i ordets bästa bemärkelse.”

När Hermansson talat framfördes ”Nessum Dorma” av Tomas Lind. Till sist höll prästen Jonas Eek i välsignels­en innan ”Kör ur Förklädd gud” avslutade begravning­en.

Efteråt var det en berörd Ann-Sofie

Hermansson som talade med GP utanför kyrkan.

– Det var så himla fint.

– Det var ett hedersuppd­rag på alla vis att få vara här.

Hon menar att Gunnar Larsson lämnar ett stort tomrum efter sig.

– Jag tror att den sortens resultator­ienterade reformpoli­tiker ... Vi behöver bygga vidare på det han har gjort. Jag är så glad att jag har känt honom. Han har funnits där hela mitt politiska liv, sedan jag blev aktiv på 80-talet.

Även Mats Engström var berörd av den fina stunden i kyrkan.

– Som Torbjörn sade i sitt tal, att Gunnar är ledare någonstans nu också. Det är ord som jag tar med mig härifrån i dag, det och så många vänner och människor han hade runt omkring sig. Att sitta som ordförande i IFK Göteborg i 19 år, det är helt fantastisk­t. Det var så mycket blommor och hälsningar från supportrar och många andra.

– Jag har sagt det innan, jag säger det igen: Han personifie­rade IFK Göteborg. Inte bara för alla vinster och framgångar utan också för kontinuite­ten som han svarat för och byggt ett starkt IFK Göteborg.

För den nuvarande Blåvitt-ordförande­n är Larsson en förebild.

– Han var en engagerad person som för mig alltid har varit väldigt stöttande. Det känns otroligt bra att ha haft den relationen med Gunnar i det arbetet som vi nu ska göra framåt. Det fanns en välsignels­e över att vi är på rätt väg och gör rätt saker. Det känns för mig personlige­n otroligt skönt. Han tillade:

– Det känns väldigt dystert att han är borta. Gunnar följde IFK Göteborg med stort intresse och jag känner att han uppskattad­e den resa som vi har börjat på i Blåvitt med egna produkter och bygga en starkare ekonomi. Jag hade så gärna velat att han skulle få vara med och se hur det här slutade.

” Jag har sagt det innan, jag säger det igen: Han personifie­rade IFK Göteborg. Mats Engström Ordförande, IFK Göteborg

 ??  ??
 ?? Bilder: Daniel Stiller ?? Mats Engström, nuvarande ordförande i IFK Göteborg (till vänster) och förre Blåvitt-scouten Eijlert Björkman (i mitten).
Bilder: Daniel Stiller Mats Engström, nuvarande ordförande i IFK Göteborg (till vänster) och förre Blåvitt-scouten Eijlert Björkman (i mitten).
 ??  ??
 ?? Arkivbild: Petter Trens ??
Arkivbild: Petter Trens
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden