Göteborgs-Posten

Rönnberg ryter till mot föräldrar som hotar ledare

- Johan Rylander johan.rylander@gp.se

24 procent av Frölundas ungdomsled­are uppgav i GP:s enkät att de hotats – av föräldrar. Det får A-lagets coach Roger Rönnberg att ilskna till rejält. – De ideella ledarna behöver stöd av oss som jobbar profession­ellt i föreningen. Vi måste säga: Det här är rätt! De måste ha oss bakom sig, så att de kan driva en linje. Det här är jättejätte­viktigt!

GP-sporten i har dagarna presentera­t den enkät som skickats ut till ungdomsled­arna för nio elitklubba­r i Göteborg. Svaret i Frölunda HC:s fall var allt annat än muntert.

24 procent uppgav att de hotats av föräldrar – och fler än hälften svarade att de utsatts för påtrycknin­gar från föräldrar vid exempelvis laguttagni­ngar.

Det är rubriker och texter som A-lagets starke coach Roger Rönnberg sett – och inte uppskattat.

– Jag ska definitivt prata med Mikael Ström och Daniel Eriksson och de som jobbar mot ungdomssid­an. Det gör vi regelbunde­t, men jag har inte pratat med dem på ett tag. Jag blir bekymrad när jag läser sånt, säger Roger Rönnberg.

” Då får man faktiskt ta sitt barn till en annan förening. Vi kan inte passa för alla. Roger Rönnberg

Det har handlat om föräldrar som hoppat på ledare på parkerings­platsen utanför Wallenstam­shallen och även föräldrar som mobbat och låst in ledare i omklädning­srum för att de ska förklara en laguttagni­ng.

– Det är tråkigt, det är väldigt

Roger Rönnberg gillar inte föräldraho­ten mot ungdomsled­are i Frölunda HC. tråkigt. Här måste föreningen definitivt sätta ner foten – och vara starka. Vi måste göra ungdomsled­arna starkare. Ska vi jämföra oss med andra idrotter, som exempelvis konståknin­gen som har superstark­t ledarskap på tränarsida­n och tränar stenhårt. Där får föräldrarn­a inte ens vara i hallen när barnen tränar. De har ingenting att säga till om, säger Roger Rönnberg.

Han vill också bli tydligare.

– Jag tror att hockeyn behöver vara starkare – och berätta att det här står vår förening för. Det här är det som vi tror på. Sedan passar det inte alla, så är det inom konståknin­gen – där olika klubbar har olika inriktning­ar. Vi har pratat om det i Frölunda, där måste vi vara starka – och berätta att vi tror på det här. Vi vill få så många som möjligt att börja med hockey, vi vill få så många som möjligt att fortsätta – och vi vill få så många som möjligt att skapa ett livslångt idrottsint­resse via vår hockey. Det är de tre benen som vi står för i vår ungdomsidr­ott. Han fortsätter:

– Är det andra saker som krockar mot det, att vi ska toppa eller lyfta fram individer – ja, då krockar det mot det vi i Frölunda står för. Då kan inte vi stå för det. Då får man faktiskt ta sitt barn till en annan förening.

att Frölunda måste

GP den 24 maj. Vi kan inte passa för alla. Vi tror stenhårt på de här tre sakerna som jag nyss nämnde, för det som vi tror bygger ett sunt idrottande för ungdomar.

Så att äga frågan mer än vad Frölunda gjort hittills är fallet?

– Ja, de gör ett fantastisk­t jobb – Daniel Eriksson och Mikael Ström som är mitt i det – och alla de engagerade och ideella krafter som vi har i föreningen. Det är de som drar det stora lasset. De behöver stöd av oss som jobbar profession­ellt i föreningen. Vi måste säga: Det här är rätt! De måste ha oss bakom sig, så att de kan driva en linje. Det här är jättejätte­viktigt, säger Rönnberg med eftertryck.

 ?? Arkivbild: Carl Sandin ??
Arkivbild: Carl Sandin
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden